Ha közeli kapcsolatban voltunk koronavírus-fertőzött személlyel, ne menjünk azonnal leteszteltetni magunkat!

2021. február 22. - 18:49 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium egy gyakori hibára hívja fel az emberek figyelmét. 

Ha közeli kapcsolatban voltunk koronavírus-fertőzött személlyel, ne menjünk azonnal leteszteltetni magunkat!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Egyre több a koronavírus-fertőzött személy, ebből kifolyólag pedig nő a kontaktszemélyek száma is. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint azok, akik közeli kapcsolatban voltak fertőzött személlyel, kötelesek ezt azonnal jelenteni és karanténba vonulni, leghamarabb nyolc nap után pedig leteszteltetni magát. Az emberek ugyanis gyakran elkövetik azt a hibát, hogy miután kiderül, hogy közeli kapcsolatban voltak egy fertőzött személlyel, azonnal elmennek magukat leteszteltetni.

A tárca szerint a tesztelésre a regisztrációs űrlapon keresztül kell bejelentkezni, amely során meg kell adni, hogy pozitívan tesztelt személlyel voltunk kapcsolatban, illetve, hogy jelentkeztek-e tünetek.

A kötelező karantén akkor kezdődik, amikor az illető megtudja, hogy pozitívan tesztelt személlyel volt közeli kapcsolatban. A tünetmentes személyeknél a karantén 14 napig tart, abban az esetben is, ha negatív lett a koronavírustesztjük. Amennyiben a 14 nap alatt jelentkeznek a vírus tünetei, a karantén végéről az illető körzeti orvosa dönt. Az enyhébb egészségügyi gondokat is jelenteni kell az orvosunknak, hogy még időben meg lehessen akadályozni az egészségi állapotunk romlását.

Az alábbi esetek szerint számítunk közeli kontaktszemélynek:

  • ha egy háztartásban, a munkahelyen vagy tárgyalóteremben tartózkodtunk hosszabb ideig fertőzött személlyel;
  • ha szemtől szemben álltunk fertőzött személlyel kétméteres távolságon belül; olyan személy közelében voltunk, aki köhögött vagy tüsszentett, illetve fizikai kontaktusba kerültünk vele;
  • ha több mint 15 percig tartózkodtunk fertőzött személlyel kétméteres távolságon belül;
  • ha egy autóban utaztunk fertőzött személlyel vagy egymás mellett ültünk tömegközlekedési eszközön.

-para-