Ha kudarcba fulladna Ukrajna amerikai támogatása, Kína úgy érezné, hogy elfoglalhatja Tajvant

2023. május 27. - 08:59 | Külföld

Amennyiben az Egyesült Államok kudarcot vallana Ukrajna megfelelő támogatásával a háború során, úgy az jelzés értékű lehet Kína számára, hogy elfoglalhatja Tajvant - jelentette ki pénteken Lindsey Graham amerikai szenátor Kijevben tett látogatása során.

Ha kudarcba fulladna Ukrajna amerikai támogatása, Kína úgy érezné, hogy elfoglalhatja Tajvant
Fotó: AP/TASR

Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélését követően a republikánus párti politikus úgy vélekedett, hogy Joe Biden demokrata párti amerikai elnöknek még több fegyvert kellene küldenie a kijevi vezetésnek az eddig nyújtott több mint 35 milliárd dolláros katonai támogatáson felül.

A Kínával szembeni kemény fellépés kétpárti támogatást élvez az amerikai szövetségi törvényhozásban. Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és Peking korábban leszögezte: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

"Nem szabad kihátrálni Ukrajna támogatásából, mert ha itt kudarcot vallunk, Tajvan elveszik" - hangsúlyozta Graham újságíróknak nyilatkozva.

"Akár a demokraták, akár a republikánusok színeiben indulsz az elnökségért, egyszerűen nem tudom, hogy tudsz amellett érvelni, hogy erősebbek vagyunk Kínával szemben, ha veszni hagyjuk Ukrajnát - ennek egyszerűen semmi értelme. Azt szeretném, hogy Kína lássa, megtámadni egy szomszédot nem olyan egyszerű, mint ahogy az látszik" - mondta az amerikai szenátor.

"A legjobb módja Tajvan és a világrend megvédésének az, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök veszít" - hangoztatta.

Az amerikai politikus mindemellett kijelentette: ahhoz, hogy a várt ukrán ellentámadás sikerrel járjon több és jobb fegyverekre van szüksége Ukrajnának, így például amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőkre és nagyobb hatótávolságú fegyverekre.

(MTI)