Ha látni szeretnénk a felettünk elsuhanó zöld üstököst, erre most hétvégén lesznek a legmegfelelőbbek a körülmények (FOTÓ)

2023. január 28. - 12:48 | Tech

Ezekben a napokban az emberek egyedülálló képet kapnak az úgynevezett zöld üstökösről, amelyet utoljára a neandervölgyiek láttak. Ráadásul a szakértők szerint utoljára repül majd körbe a Föld körül. Már csak néhány nap van hátra, hogy megpillanthassuk, erre a hétvégére jósolják a legjobb megfigyelési körülményeket - írja a Tvnoviny.sk.

Ha látni szeretnénk a felettünk elsuhanó zöld üstököst, erre most hétvégén lesznek a legmegfelelőbbek a körülmények (FOTÓ)

50 ezer évenként mutatja meg magát. A hivatalos C/2022 E3 (ZTF) néven zöldnek is nevezett üstökös ilyen ritkán közelíti meg a Napot. Néhány napon belül lehetőségünk lesz látni.

Ahogy a csillagászat népszerűsítője, Tomáš Slovinský mondja, az üstökös a Naprendszer nagyon távoli részéről származik.

„Különleges, mert nagyon régen járt itt, és valószínűleg mi leszünk az utolsók a történelemben, akik láthatják”

– magyarázza Tomáš Slovinský, a csillagászat népszerűsítője.

Az üstökös február 1-jén kerül legközelebb a Földhöz, körülbelül 42 millió kilométerre lesz a bolygónktól.

Az emberek szerte a világon már néhány napja megfigyelhették ezt az üstököst. Az üstökös már január közepén került legközelebb a Naphoz, ekkor kezdett láthatóvá válni az éjszakai égbolton. A feltételeknek ezen a hétvégén kellene a legkedvezőbbnek lenniük. Január 28-án, szombaton az előrejelzés szerint enyhén kitisztul az ég..

A zöld üstökös jelenleg cirkumpoláris, vagyis éjszaka nem nyugszik. Így egész éjjel megfigyelhetjük, de ahogy Slovinský mondja, hajnali négy és öt óra körül lesz a legjobban látható.

A szakember arra is figyelmeztet, hogy néhány napon belül beáll a telihold. Ez pedig bonyolítja a láthatósági feltételeket. A látómezőben telihold idején nem lesz olyan kontrasztunk, hogy meg tudjuk találni az üstököst.


Naponta új és új képek jelennek meg a közösségi oldalakon azokról az emberekről, akiknek már sikerült megörökíteniük a zöld üstököst. Szlovákia sem kivétel.

A Csorba-tó felett látható üstökösről készített gyönyörű felvételt Petr Horálek cseh asztrofotós.

„A kivilágított út mellett az előtérben a jelképes, háromszög alakú Pátria szálloda látható. Az északi (a hegyek mögött) Zakopane városának fényszennyezése ellenére az üstökösnek jól kivehető a csóvája"

– írta a Facebookon közétett fotó mellé.


Az üstököst először tavaly márciusban figyelték meg amerikai csillagászok Kaliforniában. Ezt a Zwicky Transient Facility széles látószögű felmérési kamerájával tették, amelyről a nevét is kapta.

Az üstökös zöld csóvája 50 ezer kilométer átmérőjű. A Német Repülési és Űrhajózási Központ (DLR) szerint por-gáz részecskék hozzák létre a Nap hatására.

Ahhoz, hogy a világűrrajongók felejthetetlen élményben részesüljenek, fontos megtalálni a megfelelő helyet, ahoz hogy jól láthassák.

"Az üstökös a szabad szemmel látható fényesség határán van. El kell menni egy sötét helyre, távol a városoktól és a fényszennyezéstől”

– magyarázza Slovinský.

A legjobban például a sötétebb helyen lakó vidékiek láthatják.

Elég egy közönséges teleszkóp

Ahhoz, hogy tisztábban lássuk az üstököst, egy eygszerű távcsőre van szükségünk. Hozzáteszi, hogy semmiféle jó minőségű csillagászati ​​távcsőre nincs szükségünk.

Az üstököst csillagtérkép vagy az interneten elérhető képek segítségével találhatjuk meg.

Tvnoviny.sk/para

Címkék: üstökös