Ha már egyszer szájmaszkos időszak elé nézünk, nem árt tudni erről az eszközről egy s mást

2020. szeptember 15. - 10:25 | Tech

A maszkok valóban megelőzhetik a koronavírus-fertőzést, de fontos, hogy jól használják ezeket az emberek - mondta a magyarországi Országos Mentőszolgálat szóvivője kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ha már egyszer szájmaszkos időszak elé nézünk, nem árt tudni erről az eszközről egy s mást
Illusztráció (tasr)

Győrfi Pál elmondta, sokan arra panaszkodnak, hogy nem kapnak levegőt, ha a maszk az orrukat is takarja. Ugyanakkor könnyen lehet bizonyítani, hogy a jól felhelyezett maszk nem akadályozza a levegővételt - tette hozzá. Közölte: minden mentőautóban megtalálható az az eszköz, ami a bőrön keresztül képes mérni a vér oxigéntelítettségét, s az elvégzett kísérletük alapján kijelenthető, hogy nem csökken az oxigénszint a maszkviselés miatt.

Győrfi Pál elmondta azt is, az olyan maszkok, amelyeken szelep található, nem védenek megfelelően, hiszen a résen szabadon áramlik a levegő, így könnyebb továbbadni a fertőzést.

Mint ismeretes, Szlovákiában hétfő estétől egészen október elsejéig kötelező lesz a szájmaszkok beltéri használata. Akkor is fel kell pattintanunk a maszkot, ha tömegközlekedési eszközzel akarunk utazni.

MTI/para