Ha még nincs a környezetében kerékpárút, könnyen lehet, hogy ezek után lesz

2022. május 3. - 16:55 | Régió

A közlekedésügyi minisztérium kerékpárutak, leállóhelyek és állványok kiépítését támogatja a helyreállítási tervből.

Ha még nincs a környezetében kerékpárút, könnyen lehet, hogy ezek után lesz
Fotó: Paraméter - illusztráció

Az első felhívás keretében áfával együtt 36,5 millió euró áll rendelkezésre, az érdeklődők május 16-tól augusztus 15-ig jelentkezhetnek elektronikus úton.

„Elindítjuk a kerékpáros közlekedés új korszakát. Nemcsak úgy valahol, a mezőn fogunk kerékpárutakat építeni, hanem úgy, hogy annak legyen értelme. Falvakat fognak összekötni városokkal, munkába, iskolába vagy állomásra való ingázásra szolgálnak majd. Bízom benne, hogy az önkormányzatok nagy mértékben fognak érdeklődni a támogatás iránt” – közölte Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter.

A támogatásra városok, községek, megyei önkormányzatok, az önkormányzatok által működtett költségvetési szervezetek, valamint a Szlovák Vasutak (ŽSR) pályázhatnak. Az első felhívásban a 20 ezer főnél nagyobb települések, illetve a tőlük 5 kilométeren belüli települések, illetve a városhoz legközelebbi községek pályázhatnak támogatásra. Egy projektre nincs maximális vagy minimális hozzájárulási összeg meghatározva, de a kerékpárút 1 kilométerenkénti elszámolható költsége nem haladhatja meg az 500 ezer eurót.

„Utólag is megtérítjük a költségeket, ami azt jelenti, hogy ha például már el van készítve a projekt a kerékpárútra, akkor a projektdokumentációra fordított összeget is visszafizetjük. Ez a 2020.2.1-től 2026.3.31-ig tartó időszakban érvényes” – tette hozzá a közlekedési miniszter.


(parameter)