Ha megnyitják a felső tagozatokat, jöhet a gargalizálós teszt!

2021. április 7. - 11:39 | Belföld

Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter a kormány szerdai ülését követően beszélt a középiskolai felvételikről és a felső tagozatok megnyitásáról is.

Ha megnyitják a felső tagozatokat, jöhet a gargalizálós teszt!
Fotó: TASR

A miniszter szerint abban az esetben, ha megnyitják az iskolák felső tagozatait még áprilisban, a diákokon gargalizálás alapú koronavírustesztet végezhetnének el.

Gröhling kifejtette, hogy a minisztérium 1 millió ilyen tesztet szerzett be, eddig 20 ezret használtak fel az tesztfázisban. Hozzátette, az iskolákban másfajta tesztet is biztosítanának.

A gargalizáción alapuló tesztelés első, pilot fázisa márciusban zajlott, akkor 7 ezer diákot teszteltek le, mindegyik teszt negatív lett.

Elárulta ugyanakkor azt is, hogy folyamatban van az iskolai tesztelési stratégia átértékelése. Az egészségügyi miniszterrel tárgyalnak arról, hogy megmaradjon-e a hétnapos tesztelési kötelezettség, ugyanakkor az biztos, hogy kötelező lesz tesztelni azoknak a szülőknek, akik a kisebb gyerekeiket iskolába járatják.

Gröhling beszélt arról is, hogy arra számít, a középiskolai felvételik jelenlétiek lesznek, tehát a felvételizőket nem otthonról, hanem az iskolából vizsgáztatják majd. Ha viszont addig romlana a helyzet, marad az online felvételi. Ebben az esetben szerinte az iskolák fenntartói szabhatják majd meg a feltételeket, melyek alapján a felvételi lezajlik.

(Denník N)