"Ha megtalállak, levágom a fejed!" - izmozott egy antifasiszta kamasszal Kotleba híve

2017. július 26. - 21:58 | Belföld

A megfenyegetett kamasz, Ján Vojtaššák, illetve a fenyegető is abból a kisvárosból származik, ahol a lakosság 16%-a szavazott Kotlebáékra.

"Ha megtalállak, levágom a fejed!" - izmozott egy antifasiszta kamasszal Kotleba híve
Jobbról a megfenyegetett Ján Vojtaššák (Fotomontázs: Denník N)

Az egész úgy kezdődött, hogy Ján Benčík antifasiszta blogger közzétett egy írást, melyben szerepel Peter Slodičák, "Pep Ko", aki az ĽSNS vasúti járőreinek is tagja volt korábban, többek között Milan Mazurekkel, Marián Kotleba pártjának parlamenti képviselőjével együtt, aki ellen büntetőeljárás is folyamatban van nemzeti, faji eredetű gyalázkodás és gyűlöletkeltés miatt.

Nos, Pep Ko azzal került Ján Benčík látókörébe, hogy a Facebookon számos fotót osztott meg náci jelképekkel, ezzel egyidejűleg viszont arról is, hogy terepjáróval gázol egy nemzeti parkban, vagy épp kokainozásra buzdít.

"Mazurek után még egy imbecil Belában"

- kommentálta a blogger cikkét megosztva a cselekményt az egyik sviti középiskolát látogató Vojtaššák.

Csakhogy hamar jött a válasz: "Találkozunk" - írta a megosztás alá Peter Slodičák.

Vojtaššák törölte a hozzászólását, és azt remélte, ezzel vége, de Pep Ko megszerezte a telefonszámát, egyszer csak megcsörrent a mobilja. A Denník N-nek nyilatkozva elmondta, hogy ebben a férfi már elég konkrétan fogalmazott.

"Azt kérdezte, hol vagyok most, majd azt mondta, hogy ha megtalál, levágja a fejem" - fogalmazott.

Hogy ezt mennyire gondolta komolyan, azt nem tudni, mindenesetre a lap megpróbálta őt elérni. A telefonját nem vette, az sms-ükre viszont kemény sértegetéssel válaszolt. Később elárulta, hogy az bosszantotta így fel, hogy a kamasz srác elmebetegnek titulálta. Azt viszont elutasította, hogy megfenyegette volna a feje levágásával.

Mikor viszont arra kérték, hogy fogalmazza meg, amit nyilatkozatként közölhetnek tőle, azt üzente, mindenkit üdvözöl, aki ebben részt vett, és lassacskán mindenkit megtalál.

Az ĽSNS hivatalosan elhatárolódik egykori vasúti járőrétől. Milan Uhrík szóvivő azt mondta, csak egyszer járőrözött velük önkéntesként úgy egy évvel ezelőtt. Miután viszont megtudták, kiről van szó, eltanácsolták, azóta pedig állítása szerint nem ápolnak vele semmilyen kapcsolatot.

Slodičák írt egy másik fiatalnak is, aki megosztotta a cikket, és küldött is neki a Facebookon egy videót, amellyel azt próbálta sugallni, hogy már úton van hozzá. Ő viszont pozsonyi, így nem tart tőle. Szemben Vojtaššákkal, aki ugyanabból a kisvárosból való, és már akadt dolga a Mazurek-féle járőrökkel. Egyszer például éppen akkor szálltak fel a vonatra, amikor több barátjával ott voltak, és "Állítsuk meg a fasizmust, amíg lehet" feliratú pólót viselt. Mazurek és társai odaléptek eléjük, majd demonstratív módon nekik szegezték a tekintetüket. Végül semmilyen fizikai incidensre nem került sor.

Vojtaššák feljelentést tett a fenyegető ellen, mivel attól tart, hogy valamilyen módon megpróbálhat ártani neki. A rendőrség először polgári együttéléssel szembeni szabálysértésként kezdte vizsgálni az ügyet, később azonban a nyomozók újra behívták kihallgatásra, és elkezdték mérlegelni, hogy bűncselekményként kezelnék az ügyet. A fiatal összességében pozitívan értékeli a rendőrök hozzáállását.

Spišská Beláról azt kell tudni, hogy a tavalyi parlamenti választásokon a szavazók 16,3%-a adta le voksát a Kotleba-féle ĽSNS-re.

Ez az arány kétszer akkora, mint az országos arány, de jóval magasabb az Eperjesi kerületben elért támogatottságuk arányánál is. Ebből a kisvárosból származik a már említett Mazurek, és ez az a hely, ahol általában a vasúti járőrök leszállnak a vonatról.

(Denník N/para)