Ha megtámadnák Lengyelországot, a cseh katonák nem segítenének az országnak - mondta Babiš, majd később korrigálta a kijelentését

2023. január 23. - 10:09 | Külföld

Andrej Babiš a cseh államfőjelöltek vasárnapi vitájában azt mondta, hogy ha megtámadnák Lengyelországot vagy a balti államokat, ő mint Csehország elnöke nem küldene katonákat a megtámadottak megsegítésére. A politikusnak később a Twitteren kellett magyarázkodnia a kijelentés miatt.

Ha megtámadnák Lengyelországot, a cseh katonák nem segítenének az országnak - mondta Babiš, majd később korrigálta a kijelentését
Andrej Babiš (TASR/AP)

"Nem, biztosan nem. Én békét akarok, nem háborút. Semmi esetre sem küldeném gyermekeinket és asszonyaink gyermekeit háborúba" - jelentette ki Andrej Babiš a műsorvezető által hipotetikusnak nevezett kérdésre válaszolva.

Andrej Babiš később a Twitteren módosította álláspontját, és leszögezte: a Csehország által is aláírt NATO-szerződést ő is betartaná.

"Nem akartam válaszolni a Lengyelország vagy a balti államok megtámadását feszegető hipotetikus kérdésre. Meggyőződésem, hogy erre nem kerül sor, nem tudom elképzelni. A világ vezető politikusainak feladata megakadályozni a háborút" - fejtette ki a Twitteren. "Ha valóban sor kerülne a támadásra, természetesen betartanám az 5. cikkelyt. Ez nem vitás" - szögezte le a politikus, módosítva a televíziós vitában elhangzott kijelentését.

Petr Pavel nyugalmazott tábornok, aki korábban a NATO Katonai Bizottságának az elnöke is volt, már a televízióban is felhívta Babiš figyelmét a NATO alapokmányára.

"Ha valamilyen szervezetnek tajai vagyunk, akkor abból a kollektív biztonság keretében nemcsak előnyeink származnak, hanem valamit adnunk is kell. És ez a mi kötelezettségvállalásunk, hogy közösen segítséget nyújtunk, ha valakit megtámadnak" - mutatott rá Petr Pavel. Emlékeztetett, hogy ezt a kötelezettségvállalást a NATO alapító szerződésének 5. cikkelye tartalmazza.

Csehország 1999-ben lépett be a NATO-ba Magyarországgal és Lengyelországgal együtt. A balti államok öt évvel később lettek NATO-tagok.

Csehországban pénteken és szombaton tartják az elnökválasztás második, döntő fordulóját, amelyben Andrej Babiš és Petr Pavel között dől el, melyikük ülhet a prágai vár elnöki bársonyszékébe. A legfrissebb felmérések szerint a Pavel lehet az új államfő.

A választások első fordulójáról ITT írtunk részletesebben.


(TASR, para)