Ha most kezded az egyetemet, erről mindenképp tudnod kell!

2023. szeptember 20. - 11:30 | Régió

Most kezded az egyetemet, de még nem találtad meg a magyar sorstársaidat az egyetemi városodban? Pozsonyban, Nyitrán, Komáromban, Kassán, Győrben, Budapesten, Brünnben és még Prágában is működnek diákközösségek, amelyek sokszínű programokat kínálnak. A legjobb az egészben az, hogy mindenki megtalálja a neki valót, hiszen egyetemisták szervezik egyetemistáknak. A tagszervezeteket a Diákhálózat tartja össze, ami a szlovákiai magyar egyetemisták érdekképviseleti szervezete.

Ha most kezded az egyetemet, erről mindenképp tudnod kell!
További képekért kattints a fotóra!

Az egyetemi életben az a legfontosabb, hogy a diákoknak több legyen a felejthetetlen élményük, mint a nem abszolvált tantárgyaik. Hamar megtanulják, hogy nem lehet állandóan bulizni, de azért néha ki kell próbálni. Elképesztően sok előnnyel jár az, ha az egyetemisták aktívan töltik ezeket az éveket, és nem feltétlenül az aktív bulizásra kell gondolni, hanem inkább az aktív szociális életre, a sokszínűség megismerésére, az újonnan kötött barátságokra. Az elsős egyetemistáknak nem egyszerű belecsöppeni egy idegen környezetbe, de ezek a tagszervezetek közössége segíthet átlendülni az akadályokon. Brit tudósok megállapították, rendkívül jó hatással van az egyetemistákra, ha egy ilyen közösségbe tartoznak...

„A tagszervezeti csatlakozással egyidejűleg a Diákhálózat tagjai is lesznek a klubok iránt érdeklődők, így jogosulttá válnak a DH közgyűlésén, a Hallgatói Parlamenten való részvételre. A szervezet elnökeként hiszem, hogy mind a tagszervezetekben, mind a Diákhálózatban való szerepvállalás óriási többletet jelent akár a szakmai kapcsolatrendszert illetően, akár a személyes életben. Javaslom mindenkinek, hogy töltse aktívan a diákéveit, szervezzen bált, fesztivált, tudományos konferenciát, sporteseményt vagy magyarbulit, szerkesszen újságot vagy készítsen podcastet, foglalkozzon érdekképviselettel vagy külhoni partnerszervezetekkel – mindegyikből profitálni fog” – nyilatkozta Kiss Réka, a Diákhálózat elnöke.

Ha Pozsony, akkor József Attila Ifjúsági Klub – JAIK

A szervezet jelenleg 20 aktív tagot számlál, fő céljuk a fővárosban tanuló magyar diákok művelése és szórakoztatása, amely által egy erős, összetartó közösséget teremthetnek. Tagjai aktívan részt vesznek különböző fesztiválok szervezésében. Az elkövetkező hetekben, a már hagyományos programjaik mellett könyvbemutatóval, táncházzal, karaokéval, valamint egy sportos délutánnal is várják a szórakozni vágyó fiatalságot.

Az eseményekre sok szeretettel várnak mindenkit, aki egy kis kikapcsolódásra vágyik a fárasztó és hosszú iskolanapok után, de legfőképp azokat, akik még nem találták meg a helyüket Pozsonyban és magányosnak érzik magukat. Ha úgy érzed, te is szeretnél tenni valamit a pozsonyi magyar fiatalok közösségéért, emellett pedig felejthetetlenné tenni az egyetemi éveidet, része lenni egy belevaló csapatnak, garantáltan köztük a helyed! Amennyiben kérdésed van az eseményekkel, a tagsággal, vagy akár a szakoddal kapcsolatban, bátran keresd fel őket a közösségi média felületein, a Facebookon vagy az Instagramon.

Facebook: https://www.facebook.com/jozsefattila.ifjusagiklub

Instagram: @jaik_pozsony

Ha Nyitra, akkor Juhász Gyula Ifjúsági Klub – Jugyik

A nyitrai székhelyű Juhász Gyula Ifjúsági Klubot 1965-ben alapították lelkes egyetemisták, akiknek köszönhetően fellendült a magyar diákélet Nyitrán. A tagszervezetnek jelenleg 35 tagja van, akiknek feladata nemcsak a nyitrai magyar egyetemisták felkarolása, de a zoboralji magyarság megmaradásáért való küzdelem is.

Legkiemelkedőbb eseményeik a Tavaszi- és az Őszi Ifjúsági Napok, amelyek keretén belül egész hetes programsorozattal készülnek a diákságnak. A közeledő Őszi Ifjúsági Napok (2023. október 16-20.) sokrétű programmal várja a diákokat. Táncház, magyarbuli DJ Petivel, “Szólj be a papnak!” elnevezésű beszélgetőest, ahol megtudhatunk mindent a papok, valamint a lelkészek életéről, emellett még a City Reboot Polgári Társulás elhozza Nyitrára az “Ahogy esik, úgy puffan” című improvizációs estet. Végül a hét lezárásaképp egy hagyományos tematikus bál következik, ahol találkozhattok nagyon sok diáktársatokkal, valamint más tagszervezetekből érkező barátaitokkal is.

Ha te is kedvet kaptál az események szervezéséhez és szeretnéd aktívan kivenni részed a nyitrai magyar diákéletből, akkor sok szeretettel várnak az első nyílt gyűlésükön, amelyet majd Terelő Juhász néven találsz meg a közösségi oldalakon. Amennyiben csak élvezni szeretnéd az eseményeinket, szórakoznál a barátaiddal, akkor bátran vegyél részt az eseményeken és ismerkedj meg velük!

Facebook: https://www.facebook.com/jugyik

Instagram: @jugyik

Ha Kassa, akkor KIKELET

A Kikelet célja, hogy a városban tanuló magyar fiatalok megismerhessék egymást, kapcsolatokat alakíthassanak ki, és érezzék, nincsenek elveszve, nincsenek egyedül. A szemeszter első hetén megrendezésre kerülő nyílt gyűlésükre is sok szeretettel várják az elsősöket. A heti eseményeik között pincebulik, könyvbemutatók, beszélgetések, palacsintázások, kocsmatúrák, természetjárások szerepelnek. Kiemelkednek közülük a havonta megrendezésre kerülő filmklubok, valamint a szemeszterenként kétszer megszervezett magyarbulik.

Országos szinten főként a Versforraló irodalmi pályázat révén lehet ismerős a fiataloknak. Idén ősszel ismét megszervezik a korábban nagy sikerű Őszi Ifjúsági Napok című háromnapos rendezvénysorozatukat. A Kikelet egy olyan biztos pontja az itt töltött időszaknak, ahová bármikor fordulhatnak gondjaikkal, legyen az iskolával kapcsolatos, vagy személyes probléma. Mindemellett az elsősöknek is segítenek kiigazodni az egyetemi élet útvesztőiben.

Facebook: https://www.facebook.com/KikeletKassa

Instagram: @kikeletkassa

Ha Komárom, akkor Jókai Mór Diákkör – JóMóD

Céljuk, hogy a komáromi Selye János Egyetem hallgatói számára felpezsdítsék az életet. Minden évben változatos rendezvényeket próbálnak felsorakoztatni, hogy mindenki megtalálja a kedvére való kikapcsolódási lehetőséget – kultúrműsoroktól kezdve, karaoke-, társas- és filmesteken keresztül egészen az önkéntes munkákig, emellett nem maradhatnak el az egyetemista életérzést megtestesítő programok sem, mint a sörivó versenyek, valamint a bulik. Ha te is szeretnél e társaság tagja lenni, bátran látogass el az eseményeikre, ismerkedj meg velük, hiszen szívesen látnak minden érdeklődőt!

Facebook:https://www.facebook.com/jomod.komarom

Instagram: @jokai_mor_diakkor

Ha Brünn, akkor Kazinczy Ferenc Diákklub – KAFEDIK

A Kazinczy Ferenc Diákklub - KAFEDIK 1969-ben alakult és a brünni magyar diákokat tartja össze. Tagszervezetük legnagyobb eseményét, a Mega7végét október 6-7-én rendezik meg, amire minden egyetemvárosból várják a vendégeket.

Városnézéssel, kézműves foglalkozással, focibajnoksággal és természetesen mennyei cseh sörökkel készülnek. Szombat este az Endorfin és DJ RayFox közreműködésével koronázzák meg a hétvégét. Ha Brünnben tanulsz akkor mindenképp ott a helyed a KAFEDIK eseményein.

Facebook: https://www.facebook.com/kafedik

Instagram: @kafedik

Ha Prága, akkor Ady Endre Diákkör – AED

Ez a Diákhálózat legrégebben alakult tagszervezete, amely idén ünnepelte fennállásának 66. évfordulóját. Feladata felkarolni és támogatni az új környezetükkel ismerkedő egyetemistákat, majd a tanulmányaik végeztével segíteni elhelyezkedésüket, valamint kultúrprogramok szervezése a prágai magyar diákságnak és a cseh fővárosban élő magyaroknak.

A bulizni vágyók és a sportszerető diákok egyaránt megtalálják a számukra megfelelő programokat, mint például a Rimet kupa, avagy az AED által szervezett focibajnokságon egy közös gulyásfőzéssel összekapcsolva. Hogy odafigyeljenek a prágai diákság lelki fejlődésére is, a Prágai Magyar Katolikus Plébániával karöltve minden szemeszterben tart egy szemeszternyitó és -záró szentmisét, mely egy közös agapéval zárul. A Gyere Prágába fiatal program remek lehetőséget nyújt másod és harmadéves középiskolásoknak, akik Prágába látogathatnak egy pályázat nyereményeként.

Facebook: https://www.facebook.com/aedpraga

Instagram: @aedpraga

Ha Budapest, akkor Kaszás Attila Diákkör – KAD

Céljuk a Budapesten tanuló szlovákiai magyar fiatalok összefogása, szakmai, kulturális, illetve szórakozási programok szervezése, valamint a szlovákiai magyar diákok közti kapcsolat kiépítése. A kiváló társaságra vágyó egyetemistákat állandóan bővülő programokkal várják, hiszen számukra igazán fontos, hogy a csapatuk minden egyes tagja megtalálja a számára megfelelő elfoglaltságot. Rendszerességgel szerveznek különböző tudományos, valamint közéleti előadásokat, s ha az időjárás engedi, akkor kültéri programokra is sor kerül, mint például sütögetés, piknikezés, esetleg téli korcsolyázás a Városligetben.

Facebook: https://www.facebook.com/kad.budapest

Instagram: @kadbudapest

Ha Győr, akkor Jedlik Ányos Diákkör – JÁDiK

Érdekesség a JÁDiK-ról, hogy ez a Diákhálózat legfiatalabb tagszervezete, 2021 őszén alapították újra. Ezenfelül a tagszervezet nemcsak a Diákhálózat, hanem a Rákóczi Szövetség tagja is. A diákkör jelenleg 6 aktív tagot számlál, de bíznak benne, hogy a továbbiakban is lesznek olyanok, akik kedvet kapnak, és tagokká szeretnének válni. Fontos, hogy ha félsz az elköteleződéstől, és nem szeretnél tag lenni, ez sem akadály, mert az eseményekre, melyeket kéthetente rendeznek, mindenkit szeretettel várnak.

A szemesztert hagyományosan egy nyílt gyűléssel indítják, melyet sörponggal koronáznak. Előszeretettel rendeznek játékesteket, filmvetítéseket, kocsmatúrákat, de volt már példa könyvbemutatóra is. Nem utolsó sorban minden decemberben rendeznek egy adománygyűjtést a győri rászoruló családoknak. Ha szeretnél egy kis, családias hangulatú társaság tagja lenni, és Győrben tanulsz, akkor a JÁDiK csapata tökéletes választás számodra.

Facebook: https://www.facebook.com/jadik.gyor

Instagram: @jadik_gyor

(Bokros Bia)


Választási videóinterjú minden nap 18 órától a Paraméteren egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: