Ha nagyon részegen tekersz, akár 800 eurós bírságot is kaphatsz

2020. december 5. - 12:17 | Régió

Jobbra-balra billeget kerékpárjával a két útpadka között egy biciklista szombat reggel Trencsénben, és "vezetői" stílusa a járőröknek is feltűnt.

Ha nagyon részegen tekersz, akár 800 eurós bírságot is kaphatsz
Fotók: Trencsén Megyei Rendőrkapitányság

A rendőrök közúti ellenőrzésnek vetették alá a kerékpárost, és gyanújuk beigazolódott. A férfi leheletében 1,32 mg/l alkoholt mutatott ki a szonda, ami átszámolva 2,75 ezrelékes véralkoholszintet jelent.

Az ügyet szabálysértési eljárás keretén belül kezelik, melynek végén akár 800 eurós pénzbírság is kiszabható az ittasan bicikliző személyre.

Szlovákiában a kerékpárosok kis mennyiségű alkoholt fogyaszthatnak "legálisan". Nem számít szabálysértésnek, ha 0,24 mg/l-es alkoholszint (0,5 ezrelékes véralkoholszint) alatt, lakott területen lévő kerékpárúton biciklizünk, ugyanakkor a fél ezrelékes véralkoholszint fölött a törvény ugyanúgy szankcionálja az ittas biciklizést, mint az ittas vezetést. A különbség csak annyi, hogy ittas kerékpározást követően nem lehet bevonni a járművezetői engedélyt, mert a biciklizés nem köthető jogosítványhoz.

A kerékpározás további előnye, hogy ittasan haza tudjuk tolni a kétkerekűt, a gépkocsival azonban nem tudjuk megtenni ugyanezt.

(parameter)