Ha nem lép az állam, végleg bezár egy fontos gyár, amiből csak ez az egy van Szlovákiában

2022. november 17. - 17:56 | Belföld

A termelés csaknem 11 százalékkal, a megrendelések pedig több mint 14 százalékkal csökkentek. A Statisztikai Hivatal szerdán közzétett legfrissebb adatai szerint így fest jelenleg a hazai kohászati iparág.

Ha nem lép az állam, végleg bezár egy fontos gyár, amiből csak ez az egy van Szlovákiában
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

A visszaesés nem meglepő, a piac meghatározó szereplői egyre gyakrabban számolnak be rossz hírekről és állítják le a termelést – mutatott rá a Hospodárske noviny.

A kassai U.S. Steel több mint 30 milliós veszteséggel zárta az utolsó negyedévet. Az árvai OFZ kohóban minimálisan az aktuális év végéig leállították a gyártást. Szlovákia egyetlen alumíniumkohója, a garamszentkereszti (Žiar nad Hronom) Slovalcot pedig hét évtizednyi működés után csak egy hajszál választja el a végleges leállítástól.

A több mint 400 főt foglalkoztató alumíniumgyár vezetése egyetlen dolgot követelt, mégpedig nyugat-európai szintű kompenzációt az állam részéről a magas energiaárak miatt. Ez azonban elmaradt, a gyár pedig nem tudta biztosítani a gyártáshoz szükséges villamos energiát, így a termelést több mint 95 százalékkal csökkentenie kellett.

Jelenleg három jogalkotási javaslat van terítéken a kompenzációs ráta módosítására, így még nincs minden veszve.

„Számunkra egzisztenciális jelentőségű, hogy a parlament elfogadja Jaroslav Karahuta (Sme rodina) képviselő javaslatát. Ha ez megtörténik, akkor mondjuk néhány év múlva van esélyünk az újraindításra. Ha nem megy át, akkor vége” – nyilatkozta a lapnak a gyár igazgatója, Milan Veselý.

A Slovalco azzal magyarázza döntését, hogy a 2023-ra a magas energiaárak miatt az alumíniumgyártás gazdaságilag fenntarthatatlanná vált volna a cég számára. "A Slovalco alumíniumkohó nemcsak a szlovák, hanem az európai cégek számára is kiemelt beszállító. A termelés leállításával Európa kénytelen lesz alumíniumot importálni olyan országokból, mint Kína vagy Oroszország" – mondta még augusztusban az igazgató.

Mint ismert, július közepén elbocsátásokat jelentett be Szlovákia egyetlen alumíniumgyára. A cég a termelés fokozatos csökkentésével és ezzel párhuzamosan a dolgozók elbocsátásával reagált a növekvő energiaárakra, a kibocsátási engedélyek magas árára, illetve az alumínium árának csökkenésére. A vállalat vezetése már akkor közölte, nem tartják kizártnak a gyártás teljes leállítását sem.

A Slovalco a besztercebányai régió legnagyobb munkaadója volt, Garamszentkereszten az alumíniumgyártásnak több mint 70 éves tradíciója van. A gyártás leállításáról szóló döntés közvetett módon az alvállalkozói láncban további, több mint 1000 külső alkalmazottat is érint.


(HNonline.sk)