Ha nem lesz helye az egyesülni tervező magyar pártokban más nemzetiségeknek, Bugár inkább távozik

2020. augusztus 17. - 08:10 | Belföld

A Híd által a tavasz folyamán készített felmérés szerint a szlovákiai magyar választók csaknem kétharmada áll amellett, hogy az ő érdekeiket (is) képviselő jelenlegi pártok egyesüljenek. Az MKP-nak és a Hídnak azonban kissé eltérnek az álláspontjai arról, hogy ez hogyan történjen.

Ha nem lesz helye az egyesülni tervező magyar pártokban más nemzetiségeknek, Bugár inkább távozik
Bugár Béla (Fotó: TASR)

Augusztus huszadikán aláírásra kerülhet egy szándéknyilatkozat az MKP, a Híd és az Összefogás között arról, hogy közösen folytatják, kérdés viszont, hogyan.

Ravasz Ábel, a Híd egyik alelnöke az Aktuality-nek nyilatkozva azt mondta, nagyon fontosnak tartja, hogy megtartsák azt a multietnikus jelleget, amelyre a Híd épült.

"A Híd ezen alapszik, és számomra fontos, hogy ez megmaradjon" - fogalmazott.

Hasonló szellemben nyilatkozott Bugár Béla is, aki a kudarcot jelentő februári választás után távozott a párt vezetéséből. Szavai szerint amennyiben az új pártból eltűnne a többi nemzetiség, abban az esetben kilépne a Híd pártból.

"A párt jelenlegi vezetése is tudja, hogy a korábbi és mostani választóink jelentős része is kíváncsi arra, mi lesz a Híddal, és hogy megmarad-e az, ami értékekben többet jelentett számára más kisebbségi pártokkal szemben. Ha ezt nem sikerülne megőrizni, akkor az már egy másik projekt lenne, amit én nem támogatnék" - fogalmazott.

Más véleményen van az MKP alelnöke, Berényi József, aki szerint többé-kevésbé magyar pártot szeretnének.

"Leginkább a magyarokra fog orientálódni. Nem hinném, hogy ma még valamilyen erősebb szlovák tényező létezik a Hídban, ezért is gondolom úgy, hogy ez inkább egy regionális magyar párt lesz" - húzta alá.

Ravasz is megjegyezte, hogy némely partner szeretné megtisztítani az új formációt mindentől, ami nem magyar, ugyanakkor ő nem kíván engedni a romákkal, ruszinokkal és a szlovákokkal folytatott együttműködésből.

Az Aktuality megszólaltatta Václav Hříchet, az AKO közvéleménykutató elnökét, aki szerint az új formáció már lemondhat arról a támogatottságól, amit egykor az egységes MKP szerzett. 1998-ban és 2002-ben egyaránt 11%-ra tartották érdemesnek a választók, és ezzel bekerült mindkét Dzurinda-kormányba. Hřích ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a párt célcsoportja limitált, a társadalom mintegy 9%-át teszi ki, és a preferenciákba még bele kell számolni, hogy a választásokon nem vesz részt mindenki, így ő 6%-ra saccolná egy újabb egységes magyar párt támogatottságát.

Nincsenek ugyanakkor túl magas elvárásai a portálnak nyilatkozó Berényi Józsefnek sem, aki szerint elsődleges cél a parlamentbe való bejutás, ugyanakkor úgy látja, a 10%-ot már tényleg el kell felejteni.

Ravasz Ábel viszont úgy látja, hogy akkor lehet esélyük jó eredményre, ha nemcsak a magyar kisebbség köreiből kerülnének ki a szavazóik. "Ha ez kizárólag magyar pártként lesz értelmezve, az problémát jelenthet.

Bugár szerint már most a parlamentben ülhetnének, ha az MKP nem utasítja el végül a közös indulást a februári választásokon. Úgy véli, nagyon nehéz lesz visszaszerezni azokat a szavazókat, akik időközben az OĽaNO-hoz vagy a PS-hez pártoltak át. És szerinte az is kérdéses, mennyire hisznek majd a magyarok egységében.

(Aktuality)