Ha nem spilázza túl a nyomozó, nem is lehetett volna lehallgatni Ficóékat a vadászházban

2021. november 23. - 16:19 | Belföld

A rendőrségi nyomozó mulasztása tehette lehetővé a hatóságoknak, hogy felvették, miről diskurált az ország "leghíresebb" vadászházában Robert Fico a Smerhez közeli oligarchával, Miroslav Bödörrel. Ez is kiderült annak a nyitrai kerületi ügyésznek a határozatából, aki törvénytelennek ítélte és leállította az orvvadászat ügyében indított büntetőeljárást.

Ha nem spilázza túl a nyomozó, nem is lehetett volna lehallgatni Ficóékat a vadászházban
Részlet a csiffári vadászházban készült felvételből

Az anonimizált döntést a nitranoviny.sk portál hozta le elsőként, és ebből a dokumentumból megtudhatjuk, hogy Ivan Mandalov ügyész szerint súlyos hibák történtek az orvvadászat gyanúja miatt indított nyomozás során.

A sajtóban október végén jelentek meg azok a videofelvételek, amelyeket a zsaruk egy lévai járásbeli vadászházban - Robert Fico, a Smer-SD elnöke, Robert Kaliňák volt belügyminiszter, Miroslav Bödör vállalkozó, Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány fia és Marek Para, Tibor Gašpar ügyvédje találkozóin - rögzítettek, mert állítólag orvvadászokra számítottak. Később a felvételeket a Tisztítótűz-üggyel kapcsolatban kezdték vizsgálni.

Mandalov azt veti Martin Juhás NAKA-s nyomozó szemére, hogy a feltételezett orvvadászok leleplezésével kapcsolatban helytelen jogi minősítést használt, ami lehetővé tette számára, hogy a bíróság jóváhagyhassa a lehallgatásokat. Az ügyész úgy véli, ha kizárólag csak orvvadászatról lett volna szó, akkor nem szabadott volna felvételeket készíteni.

Amikor múlt héten már kiderült, hogy az ügyész törvénytelennek ítélte meg az esetet, az országos rendőrfőkapitány a DenníkN lapnak úgy nyilatkozott, hogy csodálkozna, ha Juhás a munkája során hibát vétett volna. Hamran István ezzel kapcsolatban megjegyezte, olyan érzése van, hogy ha a 20 éves tapasztalattal rendelkező nyomozók beleütköznek egy politikailag befolyásos személybe, akkor rácsapnak a kezükre. "Akkor egyszeriben mintha nem tudnánk nyomozni, mintha nem ismernénk a törvényeket", ami miatt vegyesek Hamran az érzései.

Juhás január elején indított büntetőeljárást, mert a gyanú szerint a nagygyőrödi vadászterületet egy ismeretlen tettes használja, és a szabályokkal nem törődve vadászik. Állítólag 2019 májusa és 2020 októbere között legalább három dámvadat és egy őzet ejtett el. Ezt a nyomozó úgy ítélte meg, hogy

a tettes fegyverhasználattal súlyosbított orvvadászaton vett részt, ami miatt már nem kettő, hanem ötéves büntetés jár. Éppen ez, azaz a nagyobb büntetési tétel kilátásba helyezése tette lehetővé, hogy a bírósághoz lehessen fordulni a lehallgatási kérvénnyel.

Ezt aztán a bíróság engedélyezte, aminek köszönhetően lelepleződtek Fico és bandájának találkozói a tárgyalt vadászházban.

Amikor október második felében nyilvánosságra kerültek a videófelvételek, az egyik részletből kiderült, hogy Marek Para ügyvéd és az egykori országos rendőrfőnök szintén ügyvéd fia, Pavol Gašpar instrukciókat ad Robert Kaliňák egykori belügyminiszternek azzal kapcsolatban, hogy mit mondjon majd a Tisztítótűz-ügy miatti kihallgatásán. Közben meg a két ügyvéd azt a két személyt - az exfőzsaru Tibor Gašpart, illetve Norbert Bödört - védi, akiket a nevezett ügyben azzal vádolnak, hogy a Smer kormányzásakor maffiaszerűen rátelepedtek a rendőrségre.

Mandalov arra hívta fel a figyelmet, hogy

indokolatlanul használta Juhás a fegyverhasználat miatt súlyosbított körülmények között elkövetett orvvadászat megjelölést, hiszen az orvvadászat eleve feltételezi a fegyver használatát.

Az ügyész szerint a nyomozó - aki a Kuciak-gyilkosság felderítésén dolgozó Peter Juhás testvére - fontos adatokat hagyott ki az eljárás megindításáról szóló határozatból - például azt, hogy melyik vadászterületről van szó, illetve, hogy annak ki a bérlője és hogy tulajdonképpen milyen kár is keletkezett.

A Lévától nem messze található vadászházat és a területet Miroslav Bödör nyitrai oligarcha bérli az állami erdészettől. A ügyész azt is megjegyzi, hogy Juhás furcsán állt hozzá az orvvadászat miatti nyomozáshoz. Hiszen ahelyett, hogy kihallgatta volna a szóban forgó vadászterület vadászgazdáját és törvényes képviselőjét (azaz Miroslav Bödört), érthetetlen okok miatt egy másik vadásztársaság gazdájánál kutakodott.

Amikor Juhás tudatosította, hogy kiknek a beszélgetését sikerült rögzíteni, a nyomozati anyagba beleillesztette a Tisztítótűzzel kapcsolatos részeket. De ez aztán nem volt elég, mert november elején a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, egy év után már szabadlábon védekezhet az egykori országos rendőrfőnök és népes társasága.

A DenníkN által megszólított büntetőügyi szakértő az esettel összefüggésben elmondta, hogy ha az ügy legelején sérült a törvényesség, abban az esetben bizonyítékként nem használhatóak fel a lehallgatott beszélgetések. Ugyanis ha az eljárás megindítása törvénytelen volt, akkor minden további lépés - beleértve a rejtett kamerás felvételek készítése - is olyannak minősül.

A rögzített beszélgetések kiszivárogtatásával egyébként már a belügyminisztériumi inspekció is foglalkozik. A rendőrségen belül már azonosítottak is egy csoportot, amelyik tagjainak köze lehetett a titkos felvételek nyilvánosságra kerüléséhez. Hamran pénteken úgy nyilatkozott, hogy az anyaghoz húsz rendőr férhetett hozzá, és ebből már 19-et hazugságvizsgálatnak vetettek alá, és ebből 4-5 zsaru lehett érintett.

(a DenníkN alapján)