Ha nem Szlovákiában adatná be az oltás harmadik adagját, erről érdemes tudnia

2021. november 30. - 15:23 | Belföld

A külföldön élő szlovák állampolgárok eldönthetik, hogy az adott országban, vagy Szlovákiában adatják-e be a koronavírus elleni oltás harmadik adagját.

Ha nem Szlovákiában adatná be az oltás harmadik adagját, erről érdemes tudnia
Fotó: TASR

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az emberek a külföldön érvényben lévő szabályok szerint oltathatják be magukat. Míg Szlovákiában az oltás második adagjának beadása után hat hónapnak kell eltelnie a harmadik vakcinázásig, addig például Ausztriában ez az időtartam csupán négy hónap.

Amennyiben Európai Uniós tagországban akarják magukat beoltatni, az adott országban kell kérvényezniük az EU-s digitális igazolványt. Az egészségügyi minisztérium figyelmeztet rá, hogy az EU-s digitális covid-igazolványt júliustól abban az országban adják ki, ahol a vakcinát beadták.

Abban az esetben, ha a szlovák állampolgárok harmadik országban oltatnák be magukat, ki kell kérniük a nemzeti bizonylatot, majd ezt követően az ockovanie.zahranicie@health.gov.sk oldalon az EU-s digitális igazolványt.

Amennyiben Szlovákiában oltatják be magukat, az EU-s digitális igazolványt automatikusan kiállítják. Azok, akiket az AstraZeneca és a Szputnyik V oltóanyagával oltottak be, Szlovákiában harmadikként a Pfizer/BioNTech Comirnaty vakcináját kapják. Hogy a többi országban mi az eljárás, azt a minisztérium nem tudja megmondani.


(TASR/para)