Ha nem tudják megreformálni az EU-t, inkább kiléptetnék onnan Szlovákiát Kotlebáék

Marian Kotleba, a párt elnöke nagy sikernek tartja az európaiu parlamenti választáson való szereplésüket, leginkább azért, mert csak két járás akadt, ahol nem lépték át a bejutáshoz szükséges 5%-os küszöböt.

Ha nem tudják megreformálni az EU-t, inkább kiléptetnék onnan Szlovákiát Kotlebáék
Marian Kotleba, Milan Uhrík és Miroslav Radačovský (Fotó: TASR)

Meg van róla győződve, hogy két megválasztott jelöltjük méltó képviselője lesz Szlovákiának a nemzeti és keresztény értékek védelmében.

A bejutók közül az első helyen áll Milan Uhrík, a párt 34 éves alelnöke, akinek a nevét 42 779-en karikázták be. A politikába való belépését megelőzően IT-menedzserként és -fejlesztőként dolgozott, ismert viszont arról is, hogy ő volt az egyik szervezője a migránsellenes tüntetésnek Bősön. Nyitráról származik, a Szlovák Műszaki Egyetem kibernetikai szakán végzett, 2012-ben doktorált.

Alig 500 szavazattal maradt el tőle Miroslav Radačovský (42 276), a másik bejutójuk, aki a Poprádi Járásbíróság bírója volt korábban. 1999-ben azzal került be a médiába, hogy amikor a rendőrök megállították, 19 tasak kokaint és illegálisan tartott puskát találtak nála. Állítása szerint ezek nem az övéi voltak, hanem a fiáéi, és segíteni akart neki azzal, hogy megszabadul tőlük. Bírósági ügy lett belőle, amely 2012-ig húzódott, amikor is felmentették. 

Még bíróként eljárt Andrej Kiska telekügyében is - a nagyszalóki (Veľký Slavkov) telekrendezések során Kiska vállalkozóként megvásárolt egy földterületet valakitől, aki azt törvénytelen úton szerezte meg egy poprádi orvostól. Végül az orvosnak adtak igazat, Kiska nem harcolt érte. Amikor Radačovský kihirdette az ítéletet, Kiskának azt üzente, jobban tenné, ha elköltözne Amerikába vagy Izraelbe. Kijelentése után lemondott bírói funkciójáról.

Uhrík jelezte, hogy az EP-ben megpróbálnak majd összefogni a hasonlóan gondolkodókkal, és frakciót alapítani, hogy "minél hatékonyabban képviselhessék a szlovák érdekeket". Úgy gondolja, az Európai Unió létrejöttét megalapozó eszmék alapvetően nem rosszak, csak az a politika, amit az EU manapság folytat.

Pillanatnyilag nem folytatják az aláírásgyűjtést az EU-ból való kilépésért megtartandó referendumra, mivel a közvélemény nagy része ebben Uhrík szerint nem érdekelt. Ha viszont nem sikerül megreformálniuk az EU-t, akkor véleménye szerint helyénvaló lesz a kérdés: "hogyan lehet a leggyorsabban kilépni?"

Marian Kotleba annyit tett hozzá, hogy az EP-választás igazolta, hogy pártja az egyedüli nemzeti párt Szlovákiában, valamint azt, hogy a választók megmutatták, európai színvonalra is érdemesnek találják őket.

(TASR/Denník N)