"Ha nem váltjátok le Gašpart, megint jövünk" - tízezrek tüntettek Pozsonyban

Számos városban valósult meg ismét a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) tüntetéssorozat.

"Ha nem váltjátok le Gašpart, megint jövünk" - tízezrek tüntettek Pozsonyban
Fotó: TASR

Pozsonyban a SME szerint mintegy 30 ezren, a Denník N becslése szerint 45 ezren gyűltek össze az SzNF téren. Ez volt sorrendben az ötödik tüntetés. A szervezők elsősorban azt követelték, hogy a belügyminiszter, Tomáš Drucker hívja vissza hivatalából Tibor Gašpar országos rendőrkapitányt.

A szervezők egyike, Juraj Šeliga azonban figyelmeztetett az egyik alapvető követelésükre is, ami Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának független és következetes kivizsgálását illeti.

A tüntetésen résztvevők előrehozott választásokat skandáltak, továbbá azt is, hogy "elég volt a Smerből", illetve hogy "börtönbe". Azt ígérték, hogy ha Gašpart nem menesztik és nem változtatják meg alapjaiban a rendőrséget, akkor újra jönnek. "Talán vannak, akik már belefáradtak, és azt kérdezik, van-e ennek értelme. Emlékezzünk viszont Jánra és Martinára" - jegyezték meg a pódiumon. Úgy gondolják, a változás nem jön el egyik napról a másikra, ellenben egy fokozatos és hosszan tartó folyamatról van szó.

Felszólították a kormánykoalíció két pártelnökét, Bugár Bélát és Andrej Dankót, hogy mondják ki, Gašparnak mennie kell.

"Pellengrini úr, önön áll, hogyan írja be magát a történelembe. Nem azt várjuk, hogy tegyen ki az asztalra egymillió eurót, ellenben azt, hogy rendszerszintű változásokat kezdeményez a rendőrségnél, az ügyészségeken és a bíróságokon" - fogalmaztak. Hozzáteszik, az alkotmányt elfogadják, éppen ezért esélyt adnak az új kormánynak, ugyanakkor tíz nap eltelt a kinevezése óta és még nem történt semmi.

(Denník N/SME/para)