„Ha nem zártuk volna le a Fő utcát, akkor ugyanolyan nap lett volna a mai, mint bármely más”

2020. szeptember 22. - 11:39 | Régió

Az autómentes nap nyitányán mondta ezt Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester. Reggel kilenctől délután háromig a környezetbarát közlekedést szorgalmazó projekteket, járműveket mutatnak be. Részletek a cikk alján.

„Ha nem zártuk volna le a Fő utcát, akkor ugyanolyan nap lett volna a mai, mint bármely más”
Fotók: Cséfalvay Á. András (További fotókért kattints a képre!)

Nem indult zökkenőmentesen az autómentes nap a Fő utcán, ugyanis 9 óra után még egy sávban az autókat kellett kiterelni a mellékutcákból, továbbá a művelödési központ mögött parkolókat a Bartók Béla sétányon át a Vámbéry tér, majd a Komenský utca irányába. ITT írtunk arról, milyen forgalmi korlátozásokkal lehet számolni délután 15 óráig, ITT pedig arról, hogy mégis mi történik ma Dunaszerdahelyen.

„Ha már autómentes napról van szó, akkor olyan intézkedést kellett hoznunk, amire felfigyelnek a város lakói és mindenki. Ha nem zártuk volna le a Fő utcát, akkor ugyanolyan nap lett volna a mai, mint bármely más. Nem lett volna különleges” – fogalmazott az esemény tíz órai nyitányán Hájos Zoltán.

Elismerte, hogy azokon az utcákon, ahol a terelés miatt most megnövekszik a forgalom, bizonyára nem annyira örvendenek ennek az intézkedésnek, de mint mondta, úgy véli, mindent megtettek, hogy mindenkit tájékoztassanak arról, hogy ma inkább válasszák a kerékpárt.

„Én is biciklivel jöttem ma munkába, emellett a városi tömegközlekedés is ingyenes ezen a héten (szept. 21-25.). Aki autóba ül, ma kellemetlenséget tapasztalhat, aki viszont kiszáll belőle, olyan alternatív közlekedési eszközökkel ismerkedhet meg, mint a hagyományos vagy elektromos bicikli, elektromos autó” – húzta alá.

Emlékeztetett arra is, hogy a városi önkormányzat különböző módokon tesz a környezetbarát közlekedés elősegítéséért. Kerékpárutakat építenek (ezekről ITT írtunk bővebben), újabban például épp a Czibók utcába terveznek bicikliutat, melyre már rendelkezésre áll az építkezési engedély. Elárulta, a meglévő kettő mellé további kerékpártárolókat terveznek kihelyezni. Az egyiket a vasútállomáshoz, ahol egy már megtalálható, de kicsinek bizonyult, így még egyre van szükség, míg a másikat a termálfürdőhöz.

KÉPGALÉRIA: Így nézett ki az autómentes nap a dunaszerdahelyi Fő utcán

Támogatják az elektromos járművek közlekedését, melynek egyik eredménye, hogy a városi rendőrség négy évvel ezelőtt két elektromos meghajtású gépjárművel gazdagodott, emellett pedig a városi iskolák, óvodák és intézmények étkeztetését biztosító Gastro DS társaság is elektromos gépjárművet használ. Hájos kifejtette, hogy szeretnék a városi autóbuszokat is elektromosra cserélni, annak magas ára miatt azonban e téren EU-s kiírásra várnak. A novemberi képviselő-testületi ülésre viszont az önkormányzat elé kerülhet egy javaslat, mellyel ingyenessé teszik a városban a parkolást a zöld rendszámú autóknak.

Az autómentes nap nyitóeseménye alkalmával adták át a hulladék-elszállítást biztosító FCC Slovakia társaság Kukamanó-projektjének díjait. Zuzana Dvoráková, a vállalat kommunikációs menedzsere elmondta, hogy a projekt 11. évada zajlott a tavalyi tanévben, és a dél-szlovákiai régióban gyűjtötték össze ennek keretén belül az összes bekapcsolódott régió által gyűjtött szemét nagy részét, mintegy 180 tonnát, aminek felét ráadásul a dunaszerdahelyi iskolák adták le. A legnagyobb mennyiségű osztályozott hulladékot a Vámbéry Ármin Alapiskolában gyűjtötték, de a sulin kívül a társaság ajándékban részesítette az óvodákat is.

Az autómentes nap programja (a város weboldala alapján):
  • A Fő utcán a kerékpáros közlekedés népszerűsítése érdekében kerékpárstandokat állítanak fel. A hagyományos kerékpárok mellett az e-kerékpárokat is bemutatják, illetve más elektromos meghajtású járműveket, valamint azok töltőállomásait is megtekinthetik az érdeklődők. Sőt, a hidrogénmeghajtású járműveket is bemutatnak.
  • Lesznek ügyességi játékok, közlekedési Ki mit tud?, interaktív foglalkozások, meseolvasás, környezetvédelmi foglalkozások, kerékpárbemutató, elektromos meghajtású közlekedési járművek bemutatója, kézműves és egészségvédelmi foglalkozások, rendhagyó fényképezkedési lehetőség és sok más érdekesség.
  • Délelőtt mindenekelőtt az óvodás korú gyermekeket várták a programok, míg délután az alapiskolásokra várnak kellemes kikapcsolódási lehetőségek a városi autómentes napon, közben fontos ismeretekkel is gazdagodhatnak.
  • Délután 13 órától Kevicky Tünde növendékei örvendeztetik meg a nézelődőket kedves dalaikkal a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti színpadon.

(SzT)