Ha olcsóbbnak érzi az étolajat a tavalyinál, igaza lehet – októberben is lassult az infláció

2023. november 15. - 10:02 | Belföld

Októberben már „csak” 7,1 százalékos évközi inflációt mért a Statisztikai Hivatal, vagyis az árak átlagosan ennyivel voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Szeptemberhez képest viszont 0,2 százalékkal drágult az élet.

Ha olcsóbbnak érzi az étolajat a tavalyinál, igaza lehet – októberben is lassult az infláció
Fotó: Paraméter

Újabb egy százalékponttal, a szeptemberi 8,2-ről 7,1 százalékra mérséklődött az árak évközi emelkedése Szlovákiában. A hivatal szép eredménynek tartja, hogy már az élelmiszerek ára is csak egy számjegyű növekedést mutatott. „Az élelmiszerárak emelkedésének dinamikája már 7. hónapja lassul, évközi szinten októberben 8,9 százalék volt, vagyis 20 hónap elteltével 10 százalék alá esett” – írja jelentésében a hivatal.

A kenyér és a péksütemény ára azonban még mindig kétszámjegyű növekedést mutat, viszont az étolaj ára 8,2 százalékkal alacsonyabb, mint egy éve.

A lakhatási költségek az átlag alatt, 5,8 százalékkal emelkedtek, ez az érték is a legalacsonyabb 2021 vége óta. Az inflációt lefelé húzta az üzemanyag ára is, amely 6,3 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel ezelőtt.

8 százalék alatti inflációt egyébként csaknem két évvel ezelőtt, 2021 decemberében mértek utoljára, igaz akkor „csak” 5,8 százalékkal emelkedtek az ára. Egy hónappal később, 2022 januárjában viszont már 8,4 százalékos volt a drágulás.

Forrás: Statisztikai Hivatal

Szeptemberhez képest drágulást mértek

Az éves infláció ugyan lassul, de szeptemberhez képest 0,2 százalékkal emelkedtek az árak. A havi inflációra az élelmiszerek árának emelkedése volt a legnagyobb hatással, ezekért a termékekért 0,2 százalékkal fizettünk többet októberben, mint egy hónappal korábban.

A legnagyobb áremelkedést a tej és tejtermékek, illetve a tojás esetében mérték, ezek 1 százalékkal drágultak szeptembertől.

Hóközi szinten olcsóbb lett azonban a közlekedés, 2,6 százalékkal fizettünk érte kevesebbet. Ezt a csökkenést elsősorban az üzemanyag árának csökkenése okozta, ami 3,5 százalékkal volt olcsóbb a szeptemberinél.

Néhány országban már csökkennek az árak

Uniós összehasonlításban a 7 százalékos áremelkedés még mindig nagyon magasnak számít, alig néhány ország van mögöttünk. A legmagasabb áremelkedést még mindig Magyarországban mérik, de már ott is 10 százalék alá esett az évközi drágulás mértéke: 9,9 százalékot mutattak ki a statisztikusok a több éves rekordinfláció után.

Várhatóan magasabb lesz a drágulás a hazainál Romániában, Lengyelországban és Csehországban is, de az eltérés csak néhány tizedszázalék lehet.

Az unió legnagyobb részében azonban már 5 százalék alatt van az éves infláció, Hollandiában és Belgiumban viszont októberben 1 illetve 1,7 százalékkal csökkentek az árak.

- lpj -