Ha Párkánynál mécseseket lát este a Dunában, jusson eszébe, hogy Paton és Dunaradvánnyal szemben Hídverő Napokat tartanak

2021. július 3. - 15:57 | Régió

Az idén XXVI. alkalommal megrendezett Hídverő Napok szombaton és vasárnap várja a vendégeket a Duna neszmélyi és pati oldalán. A rendezvény egy "szellemi, kulturális és szeretethíd a Duna két oldalán élők között" - fogalmazott Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa a rendezvény szombati megnyitóján, Neszmélyen.

Ha Párkánynál mécseseket lát este a Dunában, jusson eszébe, hogy Paton és Dunaradvánnyal szemben Hídverő Napokat tartanak
Fotó: MTI

Szilágyi Péter hozzátette, az évente megrendezett Hídverő Napok a határ menti térség és a magyar kisebbség kultúrájának bemutatására, valamint helyi hagyományok megőrzésére összpontosít, a határokon átnyúló szlovák-magyar kapcsolatok erősítése érdekében.

Neszmély, illetve a szlovákiai Pat község idén együttesen valósítja meg az Interreg V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Hídverő napok című pályázatát, azaz a XXVI. Hídverő Napokat, amelynek a teljes költségvetése meghaladja az 58 ezer eurót, vagyis a 20 millió forintot - tette hozzá.

A miniszteri biztos kiemelte, hogy már nemcsak képzeletbeli híd létezik a Trianonban kettészakított népek között, hiszen nemrég adták át Komáromban a Monostori hidat, épül a kompkikötő Neszméllyel szemközt, a folyó szlovák oldalán elhelyezkedő Dunaradványban, és a napokban jelentették be egy új Ipoly híd építésének megkezdését is.

Janovics István (független), Neszmély község polgármestere elmondta: a rendezvény szellemiségét évtizedek óta meghatározza az az eszme, hogy nincs határ, a Duna nem elválaszt, hanem összeköt bennünket. A hamarosan elinduló rendszeres kompjárat mind turisztikai, mind pedig gazdasági szempontból is hatalmas előrelépést jelent az itt élőknek - tette hozzá.

A XXVI. Hídverő Napok keretében Neszmélyen szombaton 21 órakor 2021 mécsest úsztatnak le a Dunán, jelképezve az összetartozást, majd este tízkor tűzijáték is lesz. Emellett a két napon fellép többek között a Pati Piros Tulipán Népdalcsoport, a Fiesta zenekar, Szandi és Varga Miklós is.

MTI