Ha a parlamentben elmeszelik Kollárt, a Sme rodina kilép a kormánykoalícióból

2020. július 7. - 12:17 | Belföld

Amennyiben Boris Kollár (Sme rodina) házelnök nem szerzi mega parlament többségének bizalmát, pártja távozik a kormánykoalícióból.

Ha a parlamentben elmeszelik Kollárt, a Sme rodina kilép a kormánykoalícióból
Peter Pčolinský, mögötte pedig a Sme rodina tagjai (Fotó: TASR-illusztráció)

Ezt a Sme rodina frakcióvezetője, Peter Pčolinský nyilatkozta a TASR hírügynökségnek.

Kollár a parlament keddi ülésén rendkívüli programpontként javasolja a bizalmi szavazást saját maga ellen.

"Számolunk azzal, hogy megkapja a bizalmat a parlamenttől, és azzal is, hogy nem"

- szögezte le Kollárék frakcióvezetője. Amennyiben Kollár nem kapja meg a parlamenti többség bizalmát, lemond házelnöki posztjáról, a Sme rodina pedig távozik a kormánykoalícióból.

A bizalmi szavazásról a Koalíciós Tanács tárgyalásán is szó volt, és a kormánypártok vezetői abban maradtak, hogy még egyeztetik az egyes frakciókban, miként fognak voksolni. Peter Pčolinský ezt értetlenkedve vette tudomásul. Ő úgy véli, hogy koalíciós partnerei következmények levonását akarták, és Kollár szerinte már azzal vállalta tettéért a felelősséget, hogy saját maga ellen kezdeményezett bizalmi szavazást.

Kollárt a diplomamunkájával kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt támadják. Korábban a Za ľudí és az SaS koalíciós párt is távozásra szólította fel őt. Az OĽaNO ezt nem tette meg, helyette indítványozta, hogy Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter és Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter dolgozzanak ki egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné a záródolgozatok utólagos felülvizsgálatát. Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a hétvégén úgy fogalmazott, hogy a Kollár leváltásáról szóló szavazás esetén az SaS és a Za ľudí „behúzná a farkát”.

A házelnök állítja: legálisan szerezte a mesteri fokozatot, de a politikában többé nem fogja használni azt.

(TASR/parameter)