Ha pocsékul hokiznak a kínaiak, a saját olimpiájukon még házigazdaként sem versenyezhetnek

2021. szeptember 27. - 16:25 | Sport

Október végére döntenek arról, hogy a kínai férfi jégkorong-válogatott részt vehet-e a jövő februári pekingi téli olimpián, amelyen a házigazda jogán indulna, ám ha a játéktudása nem éri el a megfelelő szintet, akkor a nemzetközi szövetség (IIHF) megfoszthatja a szerepléstől.

Ha pocsékul hokiznak a kínaiak, a saját olimpiájukon még házigazdaként sem versenyezhetnek
Forrás: iihf.com

Elvileg a mindenkori házigazda jogosult a versenyzésre, ám ez nem automatikusan járó lehetőség. Az IIHF szombaton megválasztott új elnöke, a francia Luc Tardif azt mondta: a szövetség illetékes tisztviselői ellenőrzik majd, hogy a kínai férfi válogatott eléri-e a kívánt szintet, már csak azért is, mert NHL-es sztárokkal felálló Kanada, Egyesült Államok és Németország ellen vívja majd a csoportmérkőzéseit. A kínai férfiak a 32. helyen állnak a világranglistán, és a koronavírus-járvány miatt már két éve nem játszottak tétmérkőzést.

Amennyiben az IIHF-ellenőrzés végén úgy döntenek, hogy a kínai férfi hokiválogatott mégsem lehet ott a pekingi olimpián, akkor az utolsó kvalifikációs körben elvérző legjobb ranglistás helyen álló norvégok ugorhatnak be.

"Valóban felmerül a nem megfelelő játékszint a kínai férfi válogatott esetében. Nem jó látni, ha egy csapatot 15-0-ra vernek, ez senkinek sem jó, sem a kínaiaknak, sem a sportágnak. A döntés október végére megszületik" - mondta Luc Tardif. - "Ha nem lehetséges Kína számára az indulás, akkor van egy B tervünk, a ranglista alapján Norvégiával." Hozzátette: a kínai női válogatottat - amely huszadik a világranglistán - nem fenyegeti az a veszély, hogy nem engedik indulni Pekingben.

MTI