Ha régebbi családi háza van, érdekelheti, amit Hegerék bejelentettek Jókán (FOTÓK)

2022. szeptember 6. - 12:28 | Belföld

Kedden meghirdették a helyreállítási terv első két felhívását a régebbi családi házak korszerűsítésére vonatkozóan.

Ha régebbi családi háza van, érdekelheti, amit Hegerék bejelentettek Jókán (FOTÓK)
Fotók: Paraméter, TASR (További képekért kattints a fotóra!)

A felhívást Eduard Heger miniszterelnök, Igor Matovič pénzügyminiszter, Ján Budaj környezetvédelmi miniszter, és Michal Maco, a Szlovák Környezetvédelmi Ügynökség vezérigazgatója jelentette be a keddi sajtótájékoztatón, amelyet Jókán (Galántai járás) tartottak.

A régebbi családi házak tulajdonosai igényelhetik majd a támogatást korszerűsítési munkálatokra, a helyreállítási tervből összesen 30 millió eurót különítettek el erre a célra.

A kormányfő kijelentette, hogy a helyreállítási tervből származó segítség a költségek csökkentése érdekében egy olyan időszakban érkezik, amikor Szlovákia energiaválságot él át. "Ez a felhívás azért van itt, hogy segítsen önöknek ezekben a nehéz időkben az energiaszámlákat úgy kezelni, hogy közben felújíthassa otthonát, jobb minőségű lakásban élhessen, és egyúttal kordában tarthassa számláit" - mondta Heger.

A házak helyreállítására összesen 500 millió eurót szánnak, az első két kiírás egyenként 15 millió eurót tesz ki.

Budaj pontosította, hogy október 15-től lehet majd pályázatot benyújtani, a kiírások pedig jövő év február végéig tartanak. Szerinte az év végére az első négyezer jelentkező kezdheti majd el a háza felújítását. Hozzátette, a cél 30 ezer családi ház korszerűsítése.

A pénz felét, 15 millió eurót az energiahatékonyság növelésére fordítják azon családok számára, akiknek a házban négy vagy több 18 éven aluli gyermek van állandó lakhelyre bejelentve, vagy súlyos fogyatékkal élő gyermek lakik tartósan a házban. "Ebből a szempontból alapvetően ökológiai-társadalmi projektről van szó" - jegyezte meg Matovič. A szociális rész is kedvezményeket is von majd maga után. Általános esetben az energiahatékonyság növelését célzó költségek 60%-a téríthető meg, a projekt szociális részében azonban a költségek 95%-áig, legfeljebb 18 ezer euróig lehet igényelni a támogatást.

A környezetvédelmi miniszter hozzátette, "testreszabott" lakásfelújítási projekteket is kínálnak. Ilyen például a szigetelés, a nyílászárók cseréje vagy a tetőszigetelés. A cél legalább 30%-os energiamegtakarítás elérése. Budaj szerint 30 százalékos megtakarítással maximum 14 ezer euróig, 60 százalék feletti energiamegtakarítás mellett pedig 19 ezer euróig is felmehet az összeg. A munkálatok elején és a végén is energetikai tanúsítványt kell készíttetni, de ennek az árának egy részét is vissza lehet majd igényelni.

A további részleteket az obnovdom.sk weboldalon teszik közzé.


(TASR)