Ha rendszeresen aszpirint szedsz, csökken a máj- és petefészekrák kialakulásának kockázata

2018. október 5. - 18:47 | Tech

Az aszpirin rendszeres szedése csökkentheti a máj- és petefészekrák kockázatát - derül ki két tanulmányból.

Ha rendszeresen aszpirint szedsz, csökken a máj- és petefészekrák kialakulásának kockázata
Illusztráció

A JAMA Oncology című szaklapban megjelent kutatások egyike szerint a rendszeres aszpirinfogyasztás, vagy legalább öt éven át heti kettő vagy több 325 milligrammos tabletta bevétele jelentősen csökkentheti a májrák, a hepatocelluláris karcinóma (HCC) kialakulását. Ez a második legtöbb halált okozó rákos megbetegedés a világon.

A Massachusetts General Hospital kutatócsoportja több mint 133 ezer, rendszeresen aszpirint szedő résztvevő adatait vizsgálta át az 1980-as évektől. Ők két vagy több sztenderd dózisú tablettát vettek be hetente, és 49 százalékkal csökkent esetükben a HCC kialakulásának kockázata. Azoknál, akik legalább öt éven keresztül aszpirint szedtek, 59 százalékkal csökkent a májrák esélye.

A kockázat csökkenésének mértéke az aszpirinszedés időtartamának növekedésével együtt nőtt, ám ha megszakadt a szedése, 8 év múltán csökkent a hatás.

A Harvard Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint pedig azoknál a nőknél, akik rendszeresen kis dózisú (100 vagy kevesebb milligrammos) aszpirint szedtek, 23 százalékkal alacsonyabb volt a petefészekrák kialakulásának kockázata azokhoz a nőkhöz képest, akik nem szedtek rendszeresen aszpirint. A tudósok 205 498 nő adatait elemezték, akik közül 1054-nél alakult ki petefészekrák.

A kutatók másik felismerése az volt, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők hosszútávú használata megnövelheti a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a gyulladás szerepet játszik a petefészekrák kialakulásában. A tudósok úgy vélik, hogy az aszpirin a gyulladás visszaszorítása révén csökkenti a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

(MTI)