Ha „semleges színekben” is, de minden orosz sportoló indulna az olimpián

Az orosz sportolók közül kivétel nélkül mindenki indulni szeretne a jövő évi, phjongcshangi téli olimpián, még akkor is, ha csak semleges zászló alatt versenyezhetnek.

Ha „semleges színekben” is, de minden orosz sportoló indulna az olimpián
Illusztrációs felvétel (Fotó: AP)

"Eddig még senki nem lépett vissza a játékoktól" - mondta hétfőn Szofija Velikaja, aki a sportolókat képviseli az Orosz Olimpiai Bizottságban (OKR).
Hivatalosan kedden, az úgynevezett olimpiai gyűlésen születik döntés arról, hogy az orosz versenyzők vállalják-e az indulást a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) feltételei szerint.

Az orosz doppingbotrány miatt a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden felfüggesztette az OKR-t, ezzel egyben kizárta a februári, phjongcshangi seregszemléről, és csak semlegesként, az ötkarikás zászló alatt engedélyezte az orosz sportolók indulását. A NOB-döntés nyomán azok a versenyzők, akik kvótát szereznek, bizonyítottan tiszták, nem sértették meg korábban a doppingszabályzatot, és részt vesznek a számukra előírt ellenőrzéseken, "Olimpiai Sportoló Oroszországból" (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban. Ez a jelzés szerepel majd az öltözékükön, aranyérem esetén pedig az olimpiai himnuszt játsszák el nekik.

Az olimpiai és világbajnok kardvívó Velikaja hozzátette: a sportolók szeretnék elérni Thomas Bach NOB-elnöknél, hogy töröljék a több mint húsz honfitársukra kiszabott örökös olimpiai eltiltást. Ezt a büntetést a 2014-es szocsi játékok doppingmintáinak újraelemzése után kapták az érintettek.
A 2018-as téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik a dél-koreai Phjongcshangban.

MTI

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.