Ha a Sme rodinán múlik, simán módosítják az Alkotmányt, hogy ki lehessen írni a népszavazást

2021. szeptember 29. - 14:54 | Belföld

A Sme rodina kész módosítani az Alkotmányt úgy, hogy népszavazást lehessen tartani az előrehozott parlamenti választásról – jelentette ki Boris Kollár házelnök, a párt elnöke a Zuzana Čaputová államfővel folytatott szerdai megbeszélést követően. Kollár szerint decemberre készülhet el az alkotmánymódosító javaslat.

Ha a Sme rodinán múlik, simán módosítják az Alkotmányt, hogy ki lehessen írni a népszavazást
Boris Kollár (Fotó: TASR)

„A Sme rodina nevében leszögeztem a köztársasági elnök asszonynak, hogy mi készek vagyunk belevágni ebbe a komoly módosítási folyamatba. Készek vagyunk úgy módosítani az Alkotmányt, hogy az emberek népszavazáson dönthessenek a választási ciklus lerövidítéséről, hogy véleményt nyilváníthassanak ebben a kérdésben” - mondta Kollár és hozzátette, hogy az OĽaNO-ban is egyetértés van erről.

Kollár bízik benne, hogy a kormány fogja elkészíteni a módosító javaslatot. „Fico nyitott kapukat dönget. Teljesen feleslegesen. Mindenkinek az a véleménye, hogy lehetővé kell tenni egy ilyen népszavazást. Módosítani az Alkotmányt úgy, ahogy azt az alkotmánybíróság kimondta, és lehetővé tenni az emberek számára. Igor Matovič, az OĽaNO elnöke korábban kijelentette előttem, hogy ő is kész ilyen változtatásra, vagyis úgy gondolom, megvalósítható” - mondta Kollár. A módosítás előkészítését az államfőnek is megerősítette.

A házelnök a jogállamba vetett bizalom visszaállításáról is tárgyalt a köztársasági elnökkel. „Nagyon sok mindenben egyetértünk, kivéve két pontot, ezek az ügyészség szétválasztása és a 363-as paragrafus. Ezekben nem vagyunk hajlandók engedni” - mondta Kollár újságíróknak a kormány által létrehozott munkacsoport javaslataival kapcsolatban.

Zuzana Čaputová államfő hétfőn Eduard Heger (OĽaNO) kormányfővel és Robert Ficóval, a Smer-SD elnökével tárgyalt az elnöki palotában. Peter Pellegrinivel, a Hlas-SD elnökével is tanácskozni akar arról, hogyan lehet megnyugtatni a helyzetet az országban.


(TASR)