Ha Sulík lemond, szedi a sátorfáját a Szlovák Gázművek igazgatója is

2022. augusztus 23. - 14:49 | Belföld

Ha Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter távozik a posztjáról, lemond Richard Prokypčák, a Szlovák Gázművek (SPP) igazgatója is – ezt az SaS elnöke jelentette be keddi sajtótájékoztatóján, hozzátéve, az államtitkárait sem tudja kényszeríteni, hogy maradjanak.

Ha Sulík lemond, szedi a sátorfáját a Szlovák Gázművek igazgatója is
Fotó: TASR

Leszögezte, igyekeznek zökkenőmentesen átadni a tárcát az új vezetésnek, és ennek kapcsán meglepőnek nevezte, hogy Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő vagy Igor Matovič, az OĽaNO elnöke még nem közölte, ki lesz az új miniszter.

Sulík azt mondta, Prokypčák döntése volt, hogy ő is távozik, ha váltás lesz. „Egyszerűen nem akar más miniszterrel dolgozni. Velem jött, velem megy” – mondta, hozzátéve, hogy ennek nem lesz hatása a hosszú távra kötött gázszerződések árára. Közlése szerint a kormánynak a szerdai (augusztus 24.) ülésén kellene ezzel foglalkozni, a beharangozott négyéves lakossági szerződéseket pedig szeptembertől kezdi megkötni az SPP.

A minisztérium többi alkalmazottjával és az államtitkárokkal kapcsolatban Sulík megjegyezte, igyekszik majd elérni, hogy a távozása után néhány napig még maradjanak, hogy simább legyen az átadás. „Ők valamennyien az én jelöltjeim. Nem fogok problémákat okozni, nem mondom nekik, hogy ők is távozzanak, de arra se tudom kényszeríteni őket, hogy maradjanak a minisztériumban” – mondta Sulík. Hozzátette, olyan szakemberekről van szó, akik máris jobb ajánlatokat kaptak, mint amit az állam nyújtani tud.

Sulík meglepőnek nevezte, hogy az OĽaNO még nem közölte, ki lesz az utódja, ez az energiaválság és az ukrajnai háború miatt is szükséges lenne. Emlékeztetett, hogy az SaS időben tájékoztatta a kormányt a tervezett lépéseiről, és már július közepén javasolta, nevezzék meg az utódját, hogy augusztusban fokozatosan átadhassa neki a tárcát, megismertesse a problémákkal, hogy ne szeptemberben „dobják a mély vízbe”.

Sulík leszögezte, még mindig elkerülhető az SaS kilépése. Ha Matovič távozik a pénzügyminisztérium éléről, az SaS marad és végzi a munkáját. „Igor Matovič kezében a döntés” – tette hozzá. Sulík visszautasítja, hogy lemondásával az energiaválság elől menekülne, és azt is leszögezte, sosem akart kormányfő lenni. A kormánypártok pénteki (augusztus 26.) találkozóján részt vesz az SaS, de Sulík szerint az egész csak időpocsékolás lesz.

Az SaS elnöke arról is beszámolt, hogy pártja lépéseiről előre tájékoztatta az államfőt is, az Országos Tanács ülése után rögtön beszéltek telefonon. Későbbi személyes találkozásukkor ismertette az SaS koalíciós partnerekkel szembeni elvárásait, és a párt minisztereinek augusztus 31-i várható távozását.

(TASR)