Ha Sulíkék otthagyják a kormányt, nem lesz semmiféle szerződés a kabinettel. "Olyat kössenek a Smerrel!"

2022. augusztus 5. - 11:58 | Belföld

Az SaS  kizár mindenfajta ellenzéki szerződést abban az esetben, ha esetleg távozna a kormányból.

Ha Sulíkék otthagyják a kormányt, nem lesz semmiféle szerződés a kabinettel. "Olyat kössenek a Smerrel!"
Fotó: TASR

A kabinetből fél lábbal már kilépett párt arra szólította fel a Za ľudíban működő partnereit, hogy az egész ügyet ne egyszerűsítsék le, mintha ez a kormányon belüli válság Richard Sulík és Igor Matovič közötti személyes ellentéten alapulna. A gazdasági miniszter arra bátorítja Veronika Remišová embereit, hogy ne féljenek megmondani, ki árt Szlovákiának.

Richard Sulík, a párt elnöke szerint érdemes elgondolkodni azon, hogy a Za ľudí képviselői miért szeretnének inkább az OĽaNO mozgalom vezetőjével és a szélsőségesekkel kormányozni, ahelyett, hogy inkább az SaS-szel irányítanák az országot.

A liberális párt arra emlékeztetett, „Igor Matovič volt az, aki az SaS és a Za ľudí akarata ellenére szembeszegült az államfői vétóval a fasisztákkal együtt. Ha a kollégák egy ilyen politikussal akarnak kormányozni, lehetőségük van ellenzéki megállapodást kötni inkább az ĽSNS-szel, a Republikával vagy a Smerrel” – tette hozzá Sulík.

Mint ismeretes, az SaS vezetője, Sulík korábban jelezte, hogy vagy Matovič megy a kormányból vagy ők. A párt szerint Matovič pénzügyminiszter maradása rendkívül káros lenne az országnak, elsősorban az államháztartás szétdúlása, a fasiszta képviselőkkel való aktív együttműködés és a törvényhozási folyamat megerőszakolása miatt.

Július közepén Sulík jelezte, kiléptek a kormányból, és ebből következik, hogy az SaS négy minisztere benyújtja a lemondását, de csak augusztus végén, mert időt és lehetőséget akarnak adni a tárgyalásokra. Ha ezek eredménytelenek lesznek, akkor augusztus 31-én lemondanak.

(Sme/para)