Ha személyi igazolványt csináltatna, már csak decemberben lesz rá lehetősége

2022. november 23. - 13:36 | Belföld

Az európai szabályzat szerint legkésőbb 2031 augusztusáig az Európai Unió minden állampolgárának rendelkeznie kell biometrikus, ujjlenyomatot is tartalmazó igazolvánnyal – írja a noviny.sk.

Ha személyi igazolványt csináltatna, már csak decemberben lesz rá lehetősége
Illusztráció (Fotó: TASR)

Akinek sürgősen személyi igazolványt kellett kérvényeznie, az már csak decemberben teheti meg. Zuzana Eliášová, a belügyminisztérium szóvivője szerint november 23. déli 12 óráig lehetett ezt megtenni, ugyanis ezt követően a hónap végéig leállítják a szolgáltatást az új igazolványok kiadására.

Erre azért van szükség, mert a belügyminisztériumnak át kell állnia az új, biometrikus igazolványok kiadási rendszerére, ehhez pedig le kell állítani az IT-rendszert. A tárca már korábban jelezte a változást, egy ideje pedig legfeljebb 2031 augusztusáig szóló személyiket állítanak ki. Az új dokumentum tartalmazza majd az ujjlenyomatunkat, valamint az arcképünk másolatát is. Az ujjlenyomat nem marad meg a minisztérium adatbázisában – abban a pillanatban, hogy átmentik az igazolványunkon lévő chipre, a rendszerből törlődik. Akárcsak az eddigieket, az új személyiket is tíz évre adják majd ki.

Eliášová szerint az új igazolványok az utazás szempontjából több funkcióval bírnak, valamint növelik a biztonságot is. A tárca azt javasolja az embereknek, hogy aki új igazolványt szeretne kérvényezni, az várjon decemberig, mert akkor már az új, biometrikus dokumentumot kapják meg.

Akinek a leállás időszakában volt terminusa új igazolvány kérvényezésére, az még november 23-án 12-től 17 óráig megteheti. A szóvivő hozzáteszi, akinek ez nem felel meg, az kérhet új időpontot. Emellett az öreg, biometrikus adatot nem tartalmazó személyi igazolványok 2031 augusztusáig érvényben maradnak.


(noviny.sk)