Ha támad a penész

2021. február 19. - 08:53 | Tech

A penészes fal rémálom. Egy nagy, kollektív rémálom, amely gyakorlatilag mindenkit kísért. Aki már találkozott vele, van alapja a félelmének, aki még nem, az egyrészt szerencsés, másrészt ha nem figyel oda, könnyen a penész áldozatává válhat. Főként télen találkozhatunk ezzel a jelenséggel, amikor kevesebb a szellőztetés, megy a fűtés, esetleg még ruhák is száradnak odabent. Nagyban megnő a fal penészesedésének esélye, ha nyílászárócsere is történt.

Ha támad a penész

A kevés fény, a nedves felületek, a magas páratartalom mind elősegítik a probléma jelentkezését. A látványos penészfoltok nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi kérdést is rejtenek. Ráadásul a penész megtelepszik bármin: falon, bútoron, ruhákon, használati tárgyakon.

Mi okozza a penészedést?

Penészedés jelentkezhet az öregebb házaknál akkor, ha elöregedett a szigetelés, hőhíd van a sarkoknál, esetleg a vízvezeték-hálózaton repedés keletkezett és szivárog a falban a víz, esetleg alap nélkül épült a ház. Ilyenkor a problémát a gyökerénél kell kezelni, hiszen minden módszer csak tüneti kezelést nyújt, ha nem hatolunk a baj mélyére.

Az új típusú házaknál a “túl jó” nyílászárók lehetnek az okai a falak penészedésének. A régi faablakok és ajtók ugyan terhelték a fűtésszámlát, de átengedtek némi levegőt, ami így észrevétlenül, de folyamatosan áramlott.

Bizonyos falak esetében is baj lehet, amelyek fekvésüknél fogva képtelenek annyira átmelegedni, mint a ház többi része, így a pára lecsapódik rajtuk. A konyhákban és a fürdőszobában fokozott az ilyen kockázat.

A penész veszélyei

A penészgomba nem feltétlenül okoz azonnal fizikális tüneteket. A penész egy gombaféle, amelynek szaporodást segítő spórái okozzák a kellemetlenséget. Hosszú távon az allergiás nátha és az asztma is társunk lehet a penészes falak mellett. De irritálhatja a nyálkahártyát, a szaruhártyát, sőt, a hallójáratokat is. Egyes fajtái ízületi gyulladást okozhatnak.

Az esztétikai kivetnivaló mellett tehát az egészségügyi vonzat még aggasztóbbá teszi a falak penészesedését. Ezért nem szabad szorosan a falra tolni a bútorokat, illetve időnként ellenőrizni kell, az eldugott helyeken nem ütötte-e fel a fejét a gombásodás.

A fal penészesedésének kezelése

Ha már megtörtént a baj, mert felborult a ház mikroklímája, gyors megoldást jelentenek a gombaölő és penészgátló falfestékek. Ezek használata előtt célszerű fertőtlenítő lemosást alkalmazni ( házilag az érintett területet forralt víz és 20%-os ecet keverékével, vagy a Sanosil S010 fertőtlenítő szerrel, ami 5%-os hidrogénperoxid és ezüst kolloid, vagy az EUROPAL EAK fertőtlenítő folyadékkal). Ha a penészes réteget eltávolítottuk, akkor jöhet az EUROPAL penészesedést gátló festék. Ez a módszer a legjobb, ez tart legtovább (kb. 3évre megszabadulunk ettől a problémától).

Ezután is oda kell figyelni a megelőzésre, hiszen a magas páratartalom még megmaradhat. Erre megoldás a páramentesítő készülék, vagy egy tál só a nedves helyiségben, akár a szekrény tetején elhelyezve. A só begyűjti a párát, és még a levegő minőségét is javítja. Igaz, a sós pára egyes fémtárgyakat korrodálhat. De inkább egy zsanércsere az ajtón, mint egy inhalátor.

(PR-cikk)