„Ha valaki egy kis időre becsöppen ide megnyugodni és kizárni a gondolatait, akkor már megérte”

2021. június 15. - 17:13 | Kultúra

A nagymegyeri Fészek Ifjúsági Központ ad otthont a nagymegyeri származású festőművész, Füzik Szilvia kiállításának, amely a 23. számú Arany János Cserkészcsapat közreműködésével valósult meg.

„Ha valaki egy kis időre becsöppen ide megnyugodni és kizárni a gondolatait, akkor már megérte”
Fotók: Cséfalvay Á. András (További fotókért kattints a képre!)

A kiállítás címe Alapállás, ami a tiszta tudatállapothoz való visszatérés és a feleslegtől való megszabadulás szimbóluma. A tárlat két részből áll, a folyosón elhelyezett festmények tavaly, a pandémia időszakában készültek.

„Ezek a művek az Alapállás megelőző folyamatát tükrözik. Sokkal impulzívabbak, a kaotikus égi jelenségek tükrözik a belső vívódást, amelyet tavaly sokan átéltünk” – kezdte Füzik Szilvia.

Az egyik legimpulzívabb alkotás spray-technikával készült. „Ebben az esetben én jóformán csak egy megfigyelő vagyok, hiszen figyelem, hogy mi alakul ki a színekből. Mostanra szeretek limitált palettával dolgozni, ez saját magam egyfajta megfékezése, hiszen minden alkotófolyamat valamilyen szintű önterápia is egyben” – magyarázza.

A legtöbb kiállított alkotás olajfestmény, néha akrillal kombinálva. A tárlat első felében találkozhatunk egy olyan darabbal is, amelyet Szilvia újra megfestett. „Ez igazából két alkotás: a színes rétegek alatt van egy sokkal egyszerűbb, szürkés színvilággal rendelkező másik mű. Ez egy olyan időszak volt számomra, amikor nehezen tudtam eldönteni, hogy mikor tekinthető befejezettnek egy festmény. Miután ez a kép leszáradt, odamentem és megláttam, azt mondtam, hogy nem, egyáltalán nem. Úgy döntöttem, hogy átfestem az egészet, de meghagytam az alsó festmény egy részét, így az is kapott némi teret.”

Az Alapállást megelőző utolsó festményt is impulzív színvilág jellemzi.

„Maga a festés ekkor egyenesen kellemetlen volt számomra az impulzív folyamatok és a kaotikus lelkiállapot miatt, ami ezt az időszakomat egyébként is jellemezte. Ekkor jött el az a pillanat, amikor azt mondtam, hogy elég volt, és szeretnék inkább a letisztultabb stílus és a minimalizmus felé fordulni”

– mesélte a művész, majd elismerte, korábban előfordult, hogy csak egy nagyon hozzávetőleges elképzelése volt arról, hogy mi lesz a kompozíció, ekkor viszont már úgy érezte, ezzel szakítania kell.

Ezt követően készültek az Alapállás című tárlat festményei, amelyek az ifjúsági központ egyik belső helyiségében kaptak helyet. Fő jellemzőik a letisztultság, a megnyugvás, az átgondoltság. „Ezek a művek akkor születtek, amikor bennem is lecsengett a káosz. A kiállítás kurátorával, Dorota Szafrankoval a festmények kiválasztásakor arra fókuszáltunk, hogy a minimalizmus felé forduljunk. Elkezdtünk azon gondolkodni, hogy egyáltalán mire van szükség a boldoguláshoz vagy ahhoz, hogy boldogok legyünk vagy egyáltalán legyünk. Vissza akartunk térni a Hamvas Béla-féle alapállás filozófiájához, az egyensúlyra való törekvéshez, amit mindenki másképp szeretne elérni. Éppen ezért az Alapállás egy nagyon szubjektív folyamat, hiszen mindenki számára mást jelent.”

A tárlat egyik festménye azért különleges, mert ketté van vágva. A festőművész elmondta, egy eredetileg két méter magas festményről van szó, ő azonban úgy döntött, hogy csak a felső részét akarja megtartani. „Ennek ellenére a felesleg is ott van – bár nincs különösebb jelentősége, hozzájárult ahhoz, hogy megszülessen a festmény. Ez azokat a dolgokat szimbolizálja, amelyek az életünk részei voltak, most pedig már nem szolgálják a javunkat, de mégsem kell őket teljesen elfelejtenünk” – fejti ki.

A tárlat lezáró alkotása egy tus-olajfestmény. Ennek az az érdekessége, hogy a művész a földön kezdte el festeni tussal, majd a vásznat mozgatva figyelte, hogy milyen alakzatok születnek. Az olajfestékkel készült rész pedig már hagyományos módon készült.

A tárlat kulcsmondanivalója az, hogy az egyensúlyba kerülésre több lehetőségünk is van, legyen szó a megnyugvásról vagy épp a minimalizmusról.

„A járványhelyzet is egy olyan időszak volt, amikor nem volt lehetőségünk sem a fizikai dolgok, sem az élmények halmozására, és ekkor jöttünk rá, hogy ezekre nincs is feltétlenül szükségünk” – jegyezte meg, majd hozzátette, ha valaki egy kis időre becsöppen ide megnyugodni és kizárni a gondolatait, akkor már megérte.

Füzik Szilva következő kiállításának gondolata is fogalmazódik már, ennek a bizalom és az elfogadás lesz a kulcsmotívuma.

Az Alapállás 2021. július 31-ig megtekinthető a nagymegyeri Fészek Ifjúsági Központban.


(fl)