Ha valaki kockázatos országból tér haza, értesítenie kell a hatóságot!

2020. augusztus 6. - 11:59 | Belföld

Mindenki, aki az elmúlt 14 napban olyan országban járt, amely nem szerepel a COVID-19 betegség szempontjából kevésbé kockázatos országok listáján, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) hatályos rendelete értelmében köteles telefonon vagy elektronikusan felvenni a kapcsolatot az illetékes regionális közegészségügyi hivatal munkatársaival. Erről Daša Račková, az ÚVZ szóvivője tájékoztatott csütörtökön.

Ha valaki kockázatos országból tér haza, értesítenie kell a hatóságot!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A külföldről hazatérőknek a regionális közegészségügyi hivatal munkatársai iránymutatást adnak, tájékoztatják őket a házi karantén szabályairól és gondoskodnak a tesztelésről. Elektronikusan az alábbi oldalon található kérdőív kitöltésével lehet jelentkezni.

Ha valaki külföldről hazatérve légúti megbetegedés tüneteit észleli magán, függetlenül attól, hogy milyen országban járt, hívnia kell a kezelőorvosát, és ismertetni vele az utazási anamnézist. Ugyanez vonatkozik azokra is, akik külföldről hazatérő személlyel érintkeztek, és légúti megbetegedés tünetei lépnek fel náluk.

A kevésbé kockázatos országok listáján jelenleg Ausztrália, Ausztria, Belgium, Ciprus, Csehország, Dánia (beleértve Feröer autonóm területet), Dél-Korea, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Japán, Kína, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Magyarország, Málta, Monaco, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága, Németország, Norvégia, Olaszország, Új-Zéland, Spanyolország, Svájc és Szlovénia szerepel.


(TASR)