Ha a választó hibát vét, másik szavazólapot kell adni neki

2019. március 30. - 19:32 | Belföld

Ha a választópolgár a szavazólap kitöltésekor hibát vét, a lapot be kell dobnia a fel nem használt vagy hibásan kitöltött szavazólapok számára fenntartott, lepecsételt urnába.

Ha a választó hibát vét, másik szavazólapot kell adni neki
-illusztráció- (Fotó:TASR/Oliver Ondráš)

Ezt követően adnak neki helyette egy másikat. Erről Eva Chmelová, a Belügyminisztérium választásokért, népszavazásért és politikai pártokért felelős osztályának vezetője tájékoztatott pénteken. Hozzátette: ha a választó nem adja le a rosszul kitöltött szavazólapot, szabálysértést követ el, és 33 euróra büntethető.

„Ha a választó bármilyen hibát vét, a szavazólapot be kell dobnia az erre kijelölt urnába, újat kell kérnie, majd kitölteni azt a törvénnyel összhangban. Minden egyéb spekuláció azt eredményezheti, hogy a szavazatát nem annak a jelöltnek a javára fogják elszámolni, akire szavazni akart”

– fűzte hozzá Chmelová.

A szlovákiai lakosok szombaton az elnökválasztás második körében választják meg a Szlovák Köztársaság új államfőjét. A szavazóhelyiségek 22 óráig tartanak nyitva 5940 választókörzetben. Választásra jogosult több mint 4,45 millió hazai és külföldön élő állampolgár.

TASR