Háborgunk a jelenlegi üzemanyagárakon? Pakliban van egy sokkal durvább forgatókönyv is!

2022. július 10. - 08:00 | Belföld

Már most extrém magasnak mondhatók a jelenlegi benzinárak Szlovákiában, viszont létezik egy még sötétebb forgatókönyv, amely 4 euró feletti üzemanyagárról szól – írja a TV Noviny.

Háborgunk a jelenlegi üzemanyagárakon? Pakliban van egy sokkal durvább forgatókönyv is!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Ukrajna megtámadása óta feszült a helyzet Oroszország és a Nyugat között, utóbbi pedig különféle szankciókkal igyekszik lefaragni Vlagyimir Putyin orosz elnök pénzügyi forrásából, hogy ne tudja tovább finanszírozni hadjáratát. Legújabban a G7 tagországai árstopot emlegetnek az orosz kőolajt illetően.

Stanislav Pánis elemző szerint az oroszok sajátjuk mellett a líbiai termelést is befolyásuk alatt tartják, emellett az egész kazah előállítás az orosz Novorossijsk kikötőn keresztül kerül a piacra. Az oroszok már jelezték, hogy beszüntetik az üzemanyag-szállítást – ezzel tudtára adva a G7 tagországainak, hogy ne is gondolkodjanak el az árstopon az orosz kőolajt illetően.

Amennyiben ezt a Nyugat mégis megtenné, a JPMorgan invesztíciós bank jóslásai szerint a kőolaj ára 380 dollárra ugorna hordónként. Jelenleg az ára 105 és 120 dollár között mozog.

Értelemszerűen ez hatással lenne az üzemanyagárakra a szlovákiai benzinkutakon is. Pánis szerint ebben az esetben a benzin kb. 4,50 euróba kerülne literenként.

Szlovákiában jelenleg 1,93 euró körül mozog a benzin ára, a gázolaj valamivel olcsóbb. Hosszú idő után ezen a héten csökkenést jegyezhettünk fel az üzemanyagárakat illetően, Boris Tomčiak elemző szerint pedig még van esély újabb 1-2 centes visszaesésre. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a benzinár 1,90 euró alá esne literenként, de a szakértők szerint ennek csak átmenetileg örülhetünk.


(tvnoviny.sk)