"A háború árát a szegények fizetik meg"

2022. november 15. - 11:00 | Külföld

 Az ukrajnai konfliktus diplomáciai lezárását sürgette kedden Narendra Modi indiai miniszterelnök a legfejlettebb és a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő G20-as országcsoport Balin rendezett csúcstalálkozóján, kiemelve, hogy "a háború árát a szegények fizetik meg".

"A háború árát a szegények fizetik meg"
Narendra Modi (TASR/AP)

Beszédében Modi "konkrét és közös erőfeszítéseket" sürgetett annak érdekében, hogy az egész világon biztosítsák a stabilitást és a békét.

Felhívta emellett a figyelmet a globális ellátási láncok meggyengülésére, és hangsúlyozta: egyre nagyobb nyomás nehezedik a szegénységben élőkre világszerte.

Leszögezte: a világ még nem ocsúdott fel a koronavírus-járvány okozta nehézségekből sem, még mindig nem heverte ki a járványügyi intézkedések hatásait, a háború pedig további terheket ró az emberekre.

"A mindennapi élet már így is állandó harc a szegénységben élő emberek számára. Nem tudnak megbirkózni az újabb szerencsétlenséggel" - fogalmazott Modi.

Megegyezést sürgetett egyúttal a műtrágya- és gabonaszállítás ügyében, kiemelve: "a ma műtrágyaválsága a holnap élelmiszerválsága".

Emlékeztetett arra is, hogy mivel India a világ leggyorsabban növekvő gazdasága, így országa energiabiztonsága a globális növekedés tekintetében is nagyon fontos.

Bár India hivatalosan nem ítélte el Oroszország Ukrajna elleni invázióját, Modi szeptemberben leszögezte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy "ma nem a háború korát éljük".

Oroszország évtizedek óta India legnagyobb hadifelszerelés-szállítója, és az indiai gyógyszerészeti termékek negyedik legnagyobb felvevőpiaca. India emellett az ukrajnai háború kezdete óta intenzíven növelte az orosz olaj- és szénvásárlásokat; Oroszország júliusban India harmadik legnagyobb szénszállítójává, májusban pedig második legnagyobb olajszállítójává lépett elő.


(MTI)