A háború ellen tüntettek az oroszok, több ezer embert letartóztattak

2022. március 6. - 18:41 | Külföld

Több mint 3500 embert állítottak elő vasárnap az Ukrajna ellen indított orosz invázió elleni "törvénysértő" tüntetésen - közölte vasárnap az orosz védelmi tárca.

A háború ellen tüntettek az oroszok, több ezer embert letartóztattak
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A tárca szerint Moszkvában 1700, Szentpéterváron 750, a többi városban pedig 1061 volt az előállítottak száma. A belügyminisztérium azt állította, hogy a megmozdulásokon mintegy 5200-an vettek részt.

Az OVD-Info elnevezésű, tüntetők védelmével foglalkozó civil szervezet szerint 49 városban csaknem 2700 tüntetőt állítottak elő. A csoport vasárnap este azt közölte, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnök által Ukrajna ellen elindított háború kezdete óta csaknem 13 ezer embert állítottak elő.

Hasonló méretű őrizetbe vételek tavaly januárban voltak, amikor országszerte tartottak tüntetéseket a megmérgezése után, németországi gyógykezeléséről hazatérő Alekszej Navalij ellenzéki politikus szabadon bocsátásáért. Navalnij egyébként sajtójelentések szerint kezdeményezője volt a vasárnapi tüntetéseknek.

Az orosz ortodox egyház vasárnap körlevelet tett közzé, amely szerint az összes templomban a béke mielőbbi helyreállításáért fognak imádkozni, valamint azért, hogy ne érhesse idegen támadás Oroszországot. Kirill orosz pátriárka vasárnapi liturgiáján a lélek szilárdsága, valamint az orosz értékek Nyugat általi próbájaként jellemezte a háborút.

Az Interfax-Ukrajina ukrán hírügynökség szerint öten megsebesültek, amikor a dél-ukrajnai Nova Kahovkában orosz katonák tüzet nyitottak egy megszállás elleni tüntetésen. A helyszíni jelentés szerint mintegy kétezren vonultak fel ukrán zászlókkal, az orosz katonák távozását követelve.

A kazahsztáni Almatiban a szervezők szerint mintegy kétezren tiltakoztak a megszállás ellen.


(MTI)