Háborús csatahajók roncsai látszanak ki a Dunából, veszélyes muníció is lehet rajtuk!

2022. augusztus 20. - 12:30 | Külföld

Korábban már beszámoltunk a Duna Medve és Szap közöti szakaszán előbukkant hajóroncsról, de korántsem ez az egyedüli.

Háborús csatahajók roncsai látszanak ki a Dunából, veszélyes muníció is lehet rajtuk!
A Duna Medve és Szap közti szakaszán található roncs (Fotók: MTI)

Rekordalacsony a Dunas vízszintje, ennek eredmény, hogy olyasmit is láthatunk, amit általában nem. A Dunán például az elsüllyedt vagy elsüllyesztett háborús csatahajók maradványait. A Medve és Szap közti szakaszon előbukkant hajó mellett a Dunának a szerb-román-bolgár hármashatár közelében, Prahovo melletti szakaszán is előbukkant több tucatnyi egykori német hajóroncs, melyek a második világháború óta vesztegelnek ott - tájékoztatott minderről a Reutersre hivatkozva a TASR.

A csatahajók a náci Németország fekete-tengeri flottájának egységei voltak, melyek a szovjet haderő elől menekülve süllyedtek el. Sok közülük máig akadályozza a dunai hajóközlekedést ezen a szakaszon nyáron, amikor alacsony a vízszint.

A szerbiai hatóságok markolókkal próbálják kitakarítani a medret, hogy hajózható maradjon a folyó, némely roncsok viszont 180-ról 100 méterre szűkítik a hajózható szakaszt. Több mint 20 háborús hajóroncsban emellett még tonnányi muníció is van, mely bonyolítja a helyzetet, hiszen az azzal való manipuláció veszélyeket rejteget magában.

Egy 74 éves helyi lakos, Velimir Trajilovič, aki könyvet írt a roncsokról, ezzel kapcsolatban a Reutersnek elmondta, hogy a német flotta ökológiai katasztrófát hagyott rájuk, ami ráadásul veszélybe sodorja a helyieket.

A folyó másik partja már Romániához tartozik, az ottani horgászok is veszélyben vannak a fel nem robbant bombák miatt.

A szerb kormány tavasszal pályázatot hirdetett a hajóroncsok eltávolítására és a muníció likvidálására. Az egész művelet költségei 29 millió euróra rúghatnak.

(TASR)

Címkék: Duna, hajóroncs, Szerbia