Háborúznak Lipšicért az ügyészek!

2017. június 7. - 21:58 | Belföld

A főügyész beavatkozott a Daniel Lipšic által okozott halálos autóbaleset ügyébe, és megtiltotta, hogy peren kívüli megegyezés szülessen az ügyben. A kijelölt ügyész, aki erre hajlandó lett volna, erre azt kérte, hívják vissza az ügytől.

Háborúznak Lipšicért az ügyészek!
Daniel Lipšic (Fotó: TASR)

Dušan Šramko ügyész szerint ugyanis Lipšic minden feltételnek eleget tett, hogy peren kívüli megegyezést köthessenek vele, ennek eredményeként pedig a kiszabható büntetési tarifa alsó határától annak egyharmadával enyhébb büntetést kapjon. Nem érti, hogy a Legfőbb Ügyészség ezt miért nem teszi lehetővé.

Šramko levelet írt Jaromír Čižnár főügyésznek, és abban azt kéri, hívják vissza az ügytől, és jelöljenek ki másik ügyészt, mivel állítja, ő 42 éve gyakorolja a szakmát, és ismeri a törvényt.

Šramko és Lipšic ügyvédnője május 23-án találkoztak volna arról, hogy a vádalkuról egyeztessenek, a főügyészség azonban még ezt megelőzendő beavatkozott.

Daniel Lipšic tavaly szeptemberben gázolt el egy 72 éves idős férfit Pozsonyban este a gyalogosátkelőn. Az eset után megállt, próbált segítséget nyújtani, de az idős férfi életét már nem tudták megmenteni. Az eset után lemondott parlamenti képviselői mandátumáról. Most kettőtől öt évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti gondatlanságból elkövetett emberölésért.

A főügyészség azzal érvelt, hogy Lipšic nem tett megfelelően beismerő vallomást, és nem ismerte el bűnösségét, ezért nem jogosult a vádalkura.

Šramko viszont ezt nem érti, és emlékeztetett arra, hogy a volt politikus együttműködött a hatósági szervekkel, nem próbált kibújni a felelősség alól, és a gyanúsítás vagy vádemelés ellen sem tett panaszt. Hozzátette, hogy a vádlott kimondott vallomása arról, hogy elismeri bűnösségét, a vádalku előtti egyezség jegyzőkönyvébe kerül be, és amikor ez megtörténik, akkor az alapján ő javasolná a peren kívüli megegyezést a bíróságnak.

Azt nem tudni, hogy milyen büntetést kapott volna Lipšic peren kívül, az ügyész elmondása szerint azt csak abban az esetben hoznák nyilvánosságra, ha aláírásra kerül az egyezség.

(SME)

Címkék: Daniel Lipšic, baleset