„Hacsek kérdezi, Sajókám mi folyik ma magába” – egy dal a Sajó megmentéséért, aminek terjesztését a Facebook letiltotta

2022. július 27. - 13:35 | Belföld

Sokan nem értik, miért nézte a kormány és az illetékes hatóság több mint öt hónapon át szinte tétlenül a Sajó szennyezését. Nem érti ezt a Ponyvalegény együttes sem, amely írt egy dalt a folyó megmentésért, amit a két népszerű kabaréfigura, Hacsek és Sajó „bőrébe bújva” adnak elő. Az ügy érdekessége, hogy a dal terjesztését a Facebook politikai reklámnak értékelte, ezért letiltotta. A Sajó ügyében eddig egy bizottságot hívtak össze...

„Hacsek kérdezi, Sajókám mi folyik ma magába” – egy dal a Sajó megmentéséért, aminek terjesztését a Facebook letiltotta
Zuzana Čaputová a Sajónál (Fotó: Nászaly Gábor)

A Ponyvalegény zenei formáció, amelynek egyik tagja a komáromi Kaprálik György énekes-dalszerző, megunta az illetékes szervek tétlenségét a Sajó-szennyezés megállítása ügyében, és írt egy dalt róla.

„Egy dal a SAJÓ folyó megmentéséért... Egy próbálkozás, hátha sikerül nagyobb figyelmet kieszközölni az emberekből – írja a Ponyvalegény az általuk szerzett dal felvezetőjében. – Figyelmet, ami hátha segít hatást gyakorolni azokra, akik ténylegesen tehetnek valamit ennek a környezetszennyezésnek a mielőbbi elhárításáért...”

Szerintük is „kiábrándító tétlenség”, ami a folyószennyezés elhárítása körül látszik, és a „Rubicont átléptük már rég” a Sajó szennyezésével. A dalt már július elején tették fel a YouTube videómegosztóra, azóta már 48 ezer megtekintésnél jár. Megosztották azonban a Facebookon is, hogy minél több embernek hívják fel a figyelmét ezzel a gömöri környezetszennyezésre, a meglepetésükre azonban a közösségi portál letiltotta, mert politikai, közvéleményt befolyásoló tartalomnak találták.

„A letiltás két hete történt, de még előtte a megjelenést követően rögtön az elején furcsa volt, hogy a Sajóról szóló YT-s dalunkra olyan kevesen reagáltak a Facebook oldalunkon” – írja legújabb bejegyzésében az együttes. Eleinte azt hitték, hogy az embereket nem érdekli a téma, mert már régi, mert már történtek bizonyos lépések, a YouTube-on azonban sokan meghallgatták a dalt. „Az együttesünket támogató egyesületek egyike meg is osztotta és boostolta a dalunkat a FB-n, amire kezdetben nagyon sokan reagáltak, talán túl sokan, mivel felfigyeltek rá a nagy testvérnél is...” – folytatódik a bejegyzés. – Ekkor jött a meglepetés. A FB rögtön letiltotta a tartalmat azzal az indoklással, hogy politikai, a közvéleményt befolyásoló tartalmat akarunk a FB-n terjeszteni, ami kihatással lehet a választásokra.”

A Facebook a fellebbezésük hatására sem változtatta meg döntését, sőt, a dalt megosztó egyesületet „megfigyelés alá helyezte”.

A komány már egy kicsit lépett

A Sajó szennyezése ügyében múlt héten történt érdemi előrelépés – miután Eduard Heger kormányfőnek és Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek is megmutatták a pusztuló folyót –, a kormány ugyanis „rendkívüli helyzetet” hirdetett a folyóra a szennyezés miatt, és több szaktárcát is megbízott a szennyezés megállításával és a folyó revitalizációjával, amiről itt írtunk bővebben.

A kormány döntése óta annyi történt, hogy a környezetvédelmi minisztérium összehívott egy tárcaközi válságstábot, amelynek tagjai az egészségügyi, a gazdasági, a mezőgazdasági, a belügy-, a pénzügy- és természetesen a környezetvédelmi minisztérium munkatársai, valamint helyet kapnak benne a Sajó környékén lévő települések és a helyi államigazgatási szervek képviselői is.

A gazdasági minisztériumnak ugyan már tegnap – július 26-án – elő kellett volna terjesztenie a kormány ülésére egy komplex információt a Sajó szennyezésének megállítása érdekében tett eddigi intézkedésekről, de a kormány nem ülésezett sem tegnap, sem ma, és a jelentésről sem tudni semmit.

A dal a YouTube-on is megtalálható:

- lpj -