Hadat üzen az állam a természetkárosító bűncselekményeknek, keményebb fellépésekre lehet számítani

2022. április 25. - 14:55 | Belföld

Külön szakosztályt alakítottak ki februártól a rendőrségen veszélyes anyagok és a természetkárosító bűncselekmények felderítésére.

Hadat üzen az állam a természetkárosító bűncselekményeknek, keményebb fellépésekre lehet számítani
Ján Budaj környezetvédelmi miniszter (Fotó: TASR)

Michal Slivka rendőrségi szóvivő ismertette, hogy a szakosztályon belül 201 rendőrt foglalkoztatnak, 10 részleget hoztak létre.

A szóvivő szerint a szakosztály "kizárólagos hatáskörrel" rendelkezik a környezeti és veszélyes anyagokkal kapcsolatos bűncselekmények felderítésében és kivizsgálásában. Regionális szinten hét részleg működik: Pozsonyban, Trencsénben, Nyitrán, Zsolnán, Besztercebányán, Eperjesen és Kassán.

A rendőrség együttműködik a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséggel (SIŽP) és annak regionális hivatalaival a környezeti bűncselekmények felderítésében.

Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter megerősítette, hogy a a környezeti bűncselekményeket vizsgáló egység rendőri kompetenciákkal fog rendelkezni.

Az SIŽP a helyreállítási terv forrásaiból olyan műszaki eszközök beszerzését kívánja felhasználni, amelyek lehetővé teszik a szennyezés vagy a környezet veszélyeztetése okának azonosítását legalább a folyamat kezdetén. Budaj bízik benne, hogy az új módszer hasznosabb lesz és segít a jobb eredmények elérésében.

A minisztérium a bejelentők védelmére is gondolt: a Környezetvédelmi Felügyelőség jelenleg egy átfogó környezetvédelmi felügyeleti rendszer kidolgozásán dolgozik, hogy ne lehessen kideríteni, ki jelentette a környezeti bűncselekményt, hogy ezáltal védve legyen.


(TASR)