Hadifogolytábort létesítenek Ekecsen

2021. január 19. - 19:56 | Kultúra

Komárom vármegyei mindennapok a Nagy Háború árnyékában című helytörténeti alsorozatunkkal fel- és megidézzük olvasóinknak, hogyan zajlottak a hátországi emberek mindennapjai, ill. hogyan alakult a tájhoz kötődő személyiségek élete és munkássága az Alsó-Csallóközben az 1914–1918. évi világégés idején.

Hadifogolytábort létesítenek Ekecsen
Archív felvétel

Forrásunk a korabeli regionális sajtó.

(LI. rész)

A Komáromi Ujságban (1915. január 21.) olvasható közlemény szerint „a sok [harctéri] győzelem magával hozza a foglyok nagy számát, így a táborok mindegyre szaporodnak”. A vármegyében addig Nagymegyeren működött fogolytábor, „most pedig Ekecsen létesítenek egy újabbat”. Az ekecsi tábor 34 fogolytisztre és 1200 fogolyközlegényre lesz berendezve.

*

Az ellenség előtt tanúsított vitéz magatartásáért királyi kitüntetésben részesült a keszegfalui Rácz Kálmán első honvédhuszár ezredbeli főhadnagy. A csallóközi tiszt „huszonkét ütközetben vett részt és a felderítő szolgálat ellátása körül szerzett nagy érdemeket”.

*

1915. január hónap derekén ellenőrzés céljából német egészségügyi tisztek látogatták meg a Vöröskereszt Egylet komáromi kultúrpalotai kórházat. A küldöttség tagjait Berencsy László dr. tiszti orvos, Szijj Ferencné és Adler Margit önkéntes ápolónők, Leheti Antalné és Ányos Elza inspekciós hölgyek kalauzolták. A katonai tisztségviselők „elragadtatással nyilatkoztak a tapasztalt rendről és hófehér tisztaságról”.

*

Komáromban gyűjtés indult a Vörös Félhold javára, a szervezők kérik a közönség támogatását.

*

A polgári leányiskola, valamint a vele kapcsolatos irodai- és továbbképző tanfolyam január 25-én, hétfőn újra megnyílt. A polgári fiúiskolában egy héttel korábban kezdték meg a járvány miatt beszüntetett oktatást.

*

A hírek szerint Győr megye kezelésébe kerül a medvei gőzkomp. A vízijárművet emiatt 1915. januárjában kikötötték. A forgalom a Duna két partja között azonban zavartalan maradt (evezős komppal bonyolítják le).

*

Az Apollo mozgószínház műsorán 1915. január 22-én Az árvíz című két felvonásos dráma szerepel. Minden vetítés előtt háborús híradót közvetítenek – aktuális világháborús eseményekről.

Lelkes Vince