Hagymakrízis sújtja a világot, óriási a kereslet a zöldség iránt. Szlovákiának is van mitől tartania?

2023. március 15. - 16:28 | Belföld

A fogyasztóknak nincs okuk a pánikra, nem kell hagymát felhalmozniuk – jelentette szerdán a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) arra reagálva, hogy a világot hagymakrízis sújtja, ez pedig Szlovákiában is növelte a keresletet a zöldség iránt.

Hagymakrízis sújtja a világot, óriási a kereslet a zöldség iránt. Szlovákiának is van mitől tartania?
Fotó: TASR

Kedvezőtlen gazdasági év, áradások, extrém szárazság, fagyok, az export korlátozása a világ egyes zöldségtermesztője részéről, energiaválság – ezek az okai annak, hogy a zöldségek, köztük a hagyma jelenleg hiánycikknek számít egyes országokban.

Az SPPK szerint a szlovákiai termesztők is megérzik a hagyma világszintű hiányának következményeit, mégpedig olyan téren, hogy nőtt a szlovákiai hagyma iránti kereslet. Nemcsak hazai, hanem külföldi, magyarországi és cseh felvásárlók is érdeklődnek iránta.

Emil Macho, az SPPK elnöke arra kérte a hazai termesztőket, hogy a jelenlegi helyzetre való tekintettel legyenek szlovákbarátok, hirtelen ne kezdjék nagy mennyiségben külföldre adni a hagymát, hanem folytassák a hazai piac és boltok folyamatos ellátását.

„A korszerű tárolókkal rendelkező professzionális termelőknek jelenleg is van raktáron hagyma, ami ráadásul továbbra is kielégítő minőségű. Az ilyen hagymát ezekben a napokban is gond nélkül vásárolhatunk az üzletekben” – tette hozzá Macho.

Az SPPK arra kéri a fogyasztókat, hogy az év folyamán egyre többször vásároljanak hazai zöldséget és hagymát. Ugyanis a hazai termék iránti kereslet motiváló jelet sugároz a mezőgazdászok irányába, akik ezt látván növelhetik a zöldségtermesztési kapacitásukat.

Szlovákiában növekvő tendencia jellemzi a hagymatermesztést. Míg 2017-ben 697 hektárnyi területen termesztettek hagymát, aminek az össztömege 14 200 tonna volt, addig 2021-ben 1100 hektárnyi területen nőtt hagyma, a termés súlya pedig kis híján elérte a 40 ezer tonnát. Szlovákia 2016 és 2019 között 94,07%-ban volt önellátó hagymatermesztés terén.


(TASR/para)