A hagymaválság után jön a rizskrízis? Figyelmeztetést adtak ki az elemzők

2023. április 28. - 09:56 | Belföld

2023 akár a rizshiány éve is lehet. Elemzők szerint a rizsből akkora hiány léphet fel, amelyet utoljára 20 évvel ezelőtt láthattunk. Ez pedig oda vezethet, hogy az amúgy sem olcsó rizsért, még többet odhagyhatunk a boltok kasszáinál.

A hagymaválság után jön a rizskrízis? Figyelmeztetést adtak ki az elemzők
Fotó: TASR

Az, hogy a jövőben hatalmas rizshiánnyal kell számolnunk, nem egy új dolog. Elemzők szerint az Ázsiában tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyok volt az első intő jel. Az áradások ugyanis rettenetes pusztítást okoztak több kínai is pakisztáni rizsföldön (mindkét ország a világ egyik legnagyobb rizstermelői közé tartozik).

Egy másik ok, amiért a rizs ára az utóbbi időben így felkúszott, az az, hogy világszerte alternatívát képezett a szintén nem olcsó búza és burgonya helyett. A megnőtt kereslet pedig az árak növekedéséhez vezetett.

És végül itt van India is, ahol szeptember óta tilos akár egy szem rizst is külföldre vinni.

A rizshiányt és az árnövekedést főleg az ázsiai országok fogják megérezni igazán, de Európa népei sem dőlhetnek hátra.

Vegyük például Szlovákiát: A HN szerint tavaly márciusban egy kiló rizs ára valahol 1,72 euró körül mozgott. 2023 márciusában már 2,24 euróba kerül ugyanez az alapélelmiszer. A növekedés 30 százalékos. A portál megszólított egy pozsonyi sushibár tulajdonosát is, aki azt nyilatkozta, hogy az árak tekintetében akkora változást nem észlelt.

Ez azért lehet - a HN szerint - ugyanis a világpiacon jelenleg a rizs ára csökkenésnek indult. Egy hónap alatt közel egy dollárt csökkent, ám az elemzők figyelmeztetése szerint, egy a jövőben fellépő rizshiány még mindig reálist veszélyt jelenthet, habár Európát, és benne Szlovákiát, nem érintené annyira drasztikusan, mint a tőlünk keletre lévő kontinenst.


(CNBC, HN, para)


Címkék: rizs, drágulás