Hagyományos ételek kóstolója és családi programok szórakoztatták a lakosokat Nagymegyeren

2019. szeptember 11. - 18:37 | Régió

Sűrű volt a hétvége Nagymegyeren, két érdekes esemény is zajlott egy időben. A Tájház a III. Nagymegyeri Hagyományos Ételek bemutatóval egybekötött kóstolójának adott otthont, míg a Zárda iskola udvarán Családi délutánt tartottak.

Hagyományos ételek kóstolója és családi programok szórakoztatták a lakosokat Nagymegyeren
Fotók: Cséfalvay Á. András- További felvételekért kattints!

A Nagymegyeri Hagyományos Ételek bemutatóját az előző évekhez hasonlóan a helyi Nyugdíjas Szervezet és Klub valósította meg. A Tájház udvara megtelt érdeklődőkkel, mindenki szerette volna megkóstolni a különféle finomságokat. „Harmadik alkalommal rendeztük meg ezt az eseményünket, ugyanakkor maga a gondolat már hosszú évek óta a fejünkben motoszkált. Célunk, hogy a fiatalok is bepillantást nyerhessenek a régi konyhák ízeibe. Azokat az ételeket mutatjuk be, melyeket még a nagyanyáink főztek. Nem szeretnénk, ha feledésbe merülnének a régi, jól bevált receptek” – kezdte Kovács Katalin, a Nyugdíjas Szervezet tagja, az esemény egyik szervezője.

Több olyan étel is bemutatásra került, melyet kültéri körülmények közt nem tudtak volna elkészíteni, ezért mindenki otthon sütött-főzött. „Annak érdekében, hogy ennek a kinti rendezvénynek mégis meglegyen a hangulata, az illata, a látványa, minden évben ragaszkodtunk ahhoz, hogy a helyszínen készüljön egy katlanban, vagy bográcsban étel” – fűzte hozzá Katalin.

Az eseményen számos ínycsiklandó ételt kóstolhattak meg az érdeklődők, így babgulyást, marhapörköltet, disznótoros káposztát, rakott káposztát, de került az asztalra sült hús házi tarhonyával, kalács, nyújtott pogácsa, krumplis pogácsa, krumpliganci, kukoricamálé, birkagulyás, lángos, halászlé, cigánka, mézes krémes és darázsfészek egyaránt.

Az ételek kóstolójegyek megvásárlása fejében voltak fogyaszthatók. Az így befolyt összegből fedezték a rendezvény költségeit, a fennmaradt részt pedig további esemény szervezésére kívánják fordítani.

Miután az összes étel elfogyott, a szervezők minden résztvevőt emléklappal és egy szál rózsával ajándékoztak meg, ezzel is kifejezve köszönetüket, amiért az illetők időt és energiát nem sajnálva sütöttek-főztek. Ezután nem ért véget a nap, egy kis zenés program szórakoztatta az embereket, amit szabad szórakozás és kötetlen beszélgetés váltott fel.

Ezzel egy időben a Zárda iskola udvarán a Csemadok helyi szervezetének rendezvénye zajlott. A Családi délután két órakor nyitotta meg kapuit. Az esemény nagyszerű lehetőséget nyújtott a délutáni kikapcsolódásra, pihenésre, s arra, hogy a család minőségi időt töltsön együtt. A színpadon néptáncosok szórakoztatták a jelenlévőket, majd a sztenderd és latin-amerikai táncoké volt a főszerep. Zenés műsorral is készültek a szervezők, továbbá a gyermekeket színes kézműves-foglalkozások várták. Ezen túl lehetőség volt vércukorszint, koleszterinszint és vérnyomás mérésére, egy dietetikus pedig hasznos táplálkozási tanácsokkal látta el az odaérkezőket. Az egész délután folyamán kemencében sült finomságok várták a nagymegyerieket.

SzC