Hahó, iskolák! Jól elvagytok vagy lehetne jobb is a helyzet?

Az iskolaközpontok kialakításnak lehetőségét szeretné beemelni a köztudatba a Híd. 

Hahó, iskolák! Jól elvagytok vagy lehetne jobb is a helyzet?
A szerző felvétele

Ezek az oktatási intézmények hatékonyabb működését szolgáló szervezeti összevonások megoldhatóak a jelenlegi jogi környezetben is, de eddig csupán kevés iskola élt ezzel az opcióval – nyilatkozta Peter Krajňák, az oktatási minisztérium államtitkára. Éppen ezért a tárca nemzetiségi főosztálya az igényeket felmérendő egy kérdőívvel szólította meg a kisebbségek iskoláit, és a napokban értékelte ki a beérkező válaszokat. Ez alapján összeállt egy tájékoztató dokumentum, amit az érintett intézményekhez eljuttat a minisztérium, hogy az iskolák eldönthessék, élnek-e a törvények adta lehetőséggel – nyilatkozta Prékop Mária főosztályvezető.

A tájékoztató anyag szerint például egy óvoda és alapiskola iskolaközpontban történő együttműködése esetén könnyebbé válik a gyermek átlépése az egyik intézményből a másikba, további előnye, hogy hatékonyabban fel lehet használni az iskolán belüli munkaerőt, valamint kihasználni az épület kapacitását.

Egy ideális központban a tantermek és az intézmény felszerelésének kihasználtsága növekszik, ha a szakkörökön és a gyermekklubon kívül helyet kapna a művészeti alapiskola, vagy egyéb szabadidős tevékenység, amelyre igény mutatkozik az adott településén. Az alapiskola és a középiskola összevonása esetén is előnyös, hogy az általános iskolai tanárok többsége 9-12 évfolyamon is taníthat, így minimalizálható azon tantárgyak száma, melyeket nem szakképesített tanárok oktatnak.

A kulturális minisztérium államtitkára szerint a központok létrehozása sok helyütt az érintett intézmények pénzügyi helyzetének megerősítésére is alkalmas. Rigó Konrád úgy véli, az iskolaközpontok az óvodai helyek számának költséghatékony növelésére ad megoldást. Rámutatott: konkrét példák igazolták, hogy a legcélravezetőbb alapiskola mellett óvodát üzemeltetni, hiszen ezzel egyenes út vezet a magyar alapsuliba. Ennek létrehozása már 15 ezer eurós befektetéssel megoldható - erre az eperjesi egyházi általános iskola a legjobb példa. De mondjuk egy művészeti iskolával és nyelviskolával megerősített integrált iskolaközpont még a magániskolákkal is fel tudja venni a versenyt. Mindez a jelenlegi jogi keretek közt megoldható, így akár már holnap is létrejöhetnek az erős magyar tanítási nyelvű intézmények.

(sárp)