A haiti parlament menesztette a miniszterelnököt a kormány cselekvésképtelensége miatt

2019. március 19. - 08:36 | Külföld

A haiti parlament menesztette hivatalából hétfőn Henry Ceant miniszterelnököt, akinek kormánya képtelennek bizonyult megfékezni az inflációt, megoldást találni a rendszeres áramkimaradásokra és lecsitítani a karibi országot megbénító gyakori ellenzéki tüntetéseket.

A kormányfő ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt a képviselőház elsöprő többséggel (93 vokssal 6 ellenében) fogadta el. Ceant és kabinetje átmenetileg, korlátozott jogkörökkel hivatalban marad, amíg Jovenel Moise elnök és a parlament két házának vezetője megállapodik, kit jelölnek új kormányfőnek.

Ceant kudarcát egyebek mellett a közte és Moise közötti gyakori nézeteltérés okozta, ami nagyban akadályozta őt abban, hogy eleget tegyen alkotmány szerinti kötelezettségeinek. A miniszterelnököt tavaly júliusban iktatták be hivatalába, miután elődjét eltávolították a Venezuelától kedvezményes áron kapott olajszállítmányok hűtlen kezelése miatt.

Haitin február első felében újultak ki a tavaly nyár óta tartó súlyos zavargások, amelyekben számos tüntető vesztette életét. A helybéliek az életkörülmények romlása miatt tiltakoznak, Jovenel Moise elnököt teszik felelőssé az ország helyzetéért és a lemondását követelik.

A Haiti a világ egyik legszegényebb országa, és a 2010-es, több mint 200 ezer ember életét kioltó földrengésből a mai napig nem tudott kilábalni, miközben politikai válság, rossz biztonsági helyzet és éhínség sújtja. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) november eleji jelentése szerint Haiti lakosságának csaknem fele, szám szerint 5 millió ember alultáplált.

A romló biztonsági helyzet miatt az amerikai külügyminisztérium február közepén hazarendelte Haitiről nem kulcsfontosságú diplomatáit. Washington egyúttal figyelmeztette az amerikai állampolgárokat: a zavaros helyzet miatt ne utazzanak a karibi országba, ahol sorra követik egymást az erőszakos összecsapások, és politikai bizonytalanság uralkodik.

MTI

Címkék: miniszterelnök, Haiti