Hájos aláírná az ollétejediek petícióját, de a felelősséget nem vállalja a DRON ügyeivel kapcsolatban

2017. szeptember 22. - 14:44 | Régió

A dunaszerdahelyi polgármester és a Központi Építészeti Hivatal vezetője szerdán sajtótájékoztatót tartottak az ollétejedi DRON Industries gumifeldolgozót illető történések kapcsán.

Hájos aláírná az ollétejediek petícióját, de a felelősséget nem vállalja a DRON ügyeivel kapcsolatban
Herdics Imre és Hájos Zoltán (Fotók: Cséfalvay András)

Hájos Zoltán azért tartotta fontosnak, hogy a nyilvánosság előtt beszámoljanak a helyzetről, mert a gumifeldolgozó témája jó ideje rezonál a közbeszédben, és szeretne magyarázatot adni a közösségi médiában terjedő “buta híresztelésekre és jobbnál jobb hozzászólásokra”, amelyek szerinte köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

“Minden, ami rossz, azt a városi hivatalnak és a polgármesternek rónak fel, holott ha tudnák, kinek mi a jogköre, hatásköre, akkor a közösségi hálón megjelent kommunikáció biztos más irányba indult volna el”

– kezdte Hájos Zoltán.

A polgármester szerint a gumifeldolgozó ügye olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá.

Az építészeti eljárás

“Úgy látszik, az építészeti eljáráshoz is mindenki ért, csak érdekes módon egyesek összekeverik a szezont a fazonnal”

– tette hozzá. Hájos felvezetője után Herdics Imre, a Központi Építészeti Hivatal (KÉH) vezetője tájékoztatott a város hatásköreiről – melyek egyébként kizárólag az építészeti eljárás lebonyolítását teszik lehetővé.

Herdics Imre

A Dunaszerdahelyen működő építészeti hivatal évente 1200 beadványt dolgoz fel.

“Ez a szám is mutatja, hogy a hivatal le van terhelve, és felesleges vitákra nincs időnk” – mondta Herdics Imre, aki elmondása szerint mindig igyekszik pozitívan hozzáállni a kérvényezőkhöz. Herdics hangsúlyozza, hogy a hivatal jogköreit az érvényes szlovák törvények és előírások korlátozzák, és a hivatalnak nincs mérlegelései lehetősége.

Az építészeti eljárás során a város kizárólag a városfejlesztési tevvel való összhangot ellenőrzi, és amennyiben ott kifogást talál, akkor feltételekkel engedélyezi az építkezést, vagy pedig elutasítja. Ha a a városfejlesztési terv megszab egy ipari termelésre szánt területet, akkor a hivatal nem szólhat bele, hogy milyen létesítményeket építenek ott.

“Amikor a DRON Industries kérvényezte, hogy üzemet akar létesíteni, akkor a város nem mondhatta, hogy ebbe nem egyezik bele, mert éppen olyan kedve volt. A projekt összhangban volt a városfejlesztési tervvel”

– nyilatkozta Herdics Imre, hozzátéve, hogy a beruházás természetvédelmi, vízgazdálkodási, vagy közegészségügyi vonzatait mindig az illetékes hatóságok vizsgálják, nem az építészeti hivatal.

Átlóg a szomszéd telekre a szeparációs csarnok

A Központi Építészeti hivatal vezetője beszélt azokról a hiányosságokról is, amelyet a DRON Industries részéről észleltek az engedélyeztetési, illetve a használatbavételi eljárások során.

A cég épített egy szeparációs csarnokot, ahol a feldolgozás után szétválasztják a kokszot és az abroncsokban található fémszálakat. Annak idején erre a csarnokra megkapták az engedélyt, a közelmúltban kérték rá a használatbavételi engedélyt, de a hivatal komoly hiányosságokat észlelt az eljárás során.

“A csarnokot nem az engedéllyel összhangban építették. Az, hogy az épület arrébcsúszott két méterrel, ráadásul a szomszéd tulajdonában lévő telekre került, ez nem apró változás, úgyhogy megszakítottuk a használatbavételi eljárást, és egy utólagos engedélyezési folyamat indult”

– jelentette Ki Herdics Imre.

Ebben az esetben a DRON-nak elsősorban a telkek tulajdonjogi viszonyait kell rendezniük, hogy használhassák a csarnokot.

Reaktorok épültek engedély nélkül

A cég hatástanulmányában öt pirolízis-reaktor szerepelt, ebből annak idején három épült fel és működik azóta is. A közelmúltban a cég felépítette a további két reaktort is, ám erre Herdics Imre elmondása szerint erre a hivatal tudta nélkül került sor.

“Kicsit gyorsabbak voltak a kelleténél, nem várták meg az engedélyezési eljárást” – nyilatkozta az építészeti hivatal vezetője.

Amikor a hivatal tudomására jutott, hogy a másik két reaktor is megépült, szintén utólagos engedélyeztetési és használatbavételi eljárást indítottak.

Hogy fordulhat elő, hogy egy ipari létesítmény megépítése csak utólag jut az építészeti hivatal tudomására? Kérdésünkre Herdics Imre így felelt:

“A DRON Industries nem egy egyszerű ügyfél. A céget mindig a hivatalnak kell meggyőznie arról, hogy a törvény szerint kell eljárni, önként ritkán van olyan kezdeményezése, ami segítené az eljárás lebonyolítását.”

A szeparációs csarnokhoz és a reaktorokhoz fűződő problémákon kívül egy esetben a Járási Környezetvédelmi Hivatal is hiányosságokat vélt felfedezni a használatbavételi eljárás során – a kazánházzal és a kogenerációs egységgel kapcsolatban fedeztek fel bizonyos rendellenességeket. Herdics elmondása szerint a hiányosságok orvsolásáig az eljárást megszakították.

Nyersanyagraktár engedély nélkül

A gumifeldolgozó nyersanyagraktárának engedélyezési folyamatát korábban azért nem tudták befejezni, mert bizonyos érintett földterületek nem a kérvényező tulajdonában voltak.

“A közelmúltban tapasztaltuk, hogy engedély nélkül megépítették ezt az objektumot. Hivatalunk ezt követően megindította az utólagos engedélyeztetési eljárást, ám kiderült, hogy ezekkel kapcsolatban egy környezetvédelmi hatástanulmányt kell készíteni – és amíg ez nincs kész, az engedélyeztetésre nem kerülhet sor” – mondta Herdics Imre.

Ellenőrzés lesz a gumifeldolgozóban

Hájos Zoltán polgármester elmondta, az építészeti hivatal idén június 28-án – az ollétejedi lakossági fórum előtt egy nappal – tartott ellenőrzést a gumifeldolgozóban.

“Ezt megelőzően a hivatal már többször pénzbírsággal sújtotta az üzemet, mert nem tartották be a törvényes előírásokat. Akkor újra felszólítottuk a céget, hogy ne üzemeltessék azokat az építményeket, amelyekre nincs használatbavételi engedélyük” – magyarázta a polgármester.

Később a lakosok tettek panaszt azzal kapcsolatban, hogy a DRON Industries a város felszólítása ellenére mégis üzemelteti azokat az objektumokat, melyekre egyelőre nincs engedélyük.

A polgármester tájékoztatása szerint szeptember 25-én a DRON Industries gumifeldolgozójában egy felügyelőcsoport fogja ellenőrizni ezt a panaszt.

A város inkább levetkőzné magáról a felelősséget

Hájos azt mondja, támogatja az ollétejediek igyekezetét, akik azt akarják, hogy a gumifeldolgozó üzem működése ne zavarja a lakosokat. Ugyanakkor a polgármester hangsúlyozza: a környezetvédelmi kérdésekben az építészeti hivatalnak és a polgármesternek semmilyen kompetnciája nincs.

“Ha az ollétejediek úgy gondolják, hogy a polgármester aláírása is szükséges a tiltakozásukhoz, állok elébe, és nagyon szívesen aláírom saját kezemmel. Viszont az eljárás folyamán tudni kell, hogy ki milyen kompetenciával rendelkezik”

- jelentette ki. Emellett a polgármester szívesen fogadná, ha a DRON Industries üzemét érintő építészeti – engedélyeztetési és használatbavételi – eljárásokat nem a városi hivatal, hanem a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet végezné.

Erre azonban az előírások értelmében csak akkor van mód, ha egy adott feldolgozóüzem éves kapacitása túllépi az évi 15 ezer tonnát – az ollétejedi cégnek viszont jelenleg éppen ilyen mennyiségű gumi feldolgozására van engedélye, ezt pillanatnyilag nem léphetik túl.

Herdics Imre ezt annyival kiegészítette, hogy egy adott cég önként is kezdeményezheti, hogy esetében a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet folytassa le integrált módon az építészeti eljárásokat. Erről megkérdeztük a DRON Industries ügyvezetőjét is.

Ilyen hangulatban nehéz további beruházáson gondolkodni

“A közelmúltban elkezdtük vizsgálni annak a lehetőségét, hogy ne a város, hanem a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet végezze a ránk vonatkozó integrált építészeti eljárásokat. Ha ezt a jogszabályok lehetővé teszik, elindítjuk ezt a folyamatot” – nyilatkozta a Paraméternek Farkas László.

A DRON Industries ügyvezetője kijelentette: egyelőre nem lépik túl az évi 15 ezer tonnányi gumi feldolgozását, de a már megépített két reaktor beindítása után elképzelhető, hogy növelik a kapacitást – ehhez azonban már új hatástanulmány kéne készíteni.

“Ilyen érzelmekkel túlfűtött helyzetben nehéz arról gondolkodnom, hogy beruházok-e egy következő üzembe, miközben mindenki arról beszél, hogy ezt az üzemet be kell csukni. Viszont hangsúlyozom, hogy ami a szennyezést illeti, 6-9 százalékban merítjük ki a törvény által megengedett paramétereket. Tehát nem közel vagyunk a határértékhez, hanem csak a töredékénél”

– nyilatkozta a Paraméternek Farkas László.

Visszatérve a városházán tartott sajtótájékoztatóhoz, a dunaszerdahelyi polgármester bízik abban, hogy azok a lakosok, akik meg akarják érteni a városháza szándékait, azok meg is fogják érteni.

“Viszont biztos vannak olyanok is, akiknek bármit is mondunk, süket fülekre fogunk találni. Ezt viszont sajnálom”

– zárta az eseményt Hájos Zoltán polgármester.

(db)