Hájos több győrit szeretne Dunaszerdahelyre, Dézsi pedig a DAC-éhoz hasonló sikereket

2021. szeptember 13. - 08:19 | Régió

Testvérváros lett Dunaszerdahely és Győr, ez alkalomból látogatott a magyar város delegációja a Csallóköz központjába.

Hájos több győrit szeretne Dunaszerdahelyre, Dézsi pedig a DAC-éhoz hasonló sikereket
Hájos Zoltán és Dézsi Csaba András (Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!)

A két város polgármestere, Hájos Zoltán és Dézsi Csaba András bő egy évvel ezelőtt ugyanitt jelentették be, hogy testvérvárosi kapcsolat kialakítását kezdeményezik a két város között. Ezt Dunaszerdahely és Győr önkormányzata is jóváhagyta még tavaly, a járványhelyzetre való tekintettel azonban egy évet kellett várni, míg ténylegesen hivatalossá válik.

Győrt Dézsi Csaba András és felesége, Dézsiné Szentes Veronika, Szeles Szabolcs, Pergel Elza és Radnóti Ákos alpolgármesterek, Endrődy Péter kabinetfőnök, illetve Gyarmati Orsolya nemzetközi referens képviselte a testvérvárosi szerződés aláírásánál, Dunaszerdahelyt pedig Hájos Zoltán polgármester, A. Szabó László és Karaffa Attila alpolgármesterek, Gútay László, Sándor Klára, Nagy Iván, Bachman László, Bugár György, Földes Károly és Horváth Zoltán városi képviselők, illetve Bubniak Júlia, a városi hivatal vezetője. Mivel pedig két különböző ország egy-egy városa ilyen magas szintre emelte együttműködését, meghívást kapott az eseményre Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete is.

Hájos Zoltán mérföldkőnek nevezte a mostani lépést, melynek előzményei 2001-ig nyúlnak vissza. A két város korábbi polgármestere, Balogh József (Győr), illetve Pázmány Péter abban az évben október 3-án, tehát mintegy 20 éve írták alá a partneri megállapodást. A két város a sport és a kultúra területén eddig is együttműködött, és ismert, hogy Dunaszerdahelyről, illetve a járásból is rengetegen járnak át Győrbe különböző céllal, bevásárolni vagy épp a szabadidejüket tölteni. Fordítva ez kevésbé igaz, noha a polgármesterek felhívták a figyelmet arra, hogy a DAC meccsekre többen átjönnek Győrből és a Győri Filharmonikus Zenekar is gyakran ad koncertet Dunaszerdahelyen.

"A két város közelsége mindenképpen előirányozta, hogy mélyebbre fűzzük az együttműködésünket, amit a közös projektek is előbbre visznek"

- jegyezte meg Hájos Zoltán, utalva az Arrabona EGTC keretén belül és annak menedzselésével megvalósuló határon átívelő programokra. - "Bízom benne, hogy ez a megállapodás határozottabbá teszi majd a kapcsolatunkat, és lehetőségeket kínál a további együttműködésre" - folytatta.

„Azok az igazán stabil kapcsolatok, amelyek természetes úton jönnek létre. Győr és Dunaszerdahely között ez ilyen"

- fogalmazott válaszul Dézsi Csaba András, emlékeztetve, hogy "a praktikus emberi mentalitásból fakadó kapcsolatok való baráti viszonyokká fejlődtek. Úgy véli, a politikusok feladata, hogy "amik összetartoznak, azokat összekössék". Emlékeztetett arra, hogy a "nagy testvér", a 120 ezer lakosú Győr gazdasági stabilitásával, míg a "kis testvér", a 23 ezres Dunaszerdahely elevenségével és praktikus gondolkodásával mutathat irányt a másiknak.

Pető Tibor nagykövet elárulta, örül a szíve, mikor testvérvárosi kapcsolat jön létre két település között, különösen akkor, ha ez a két település a nemzetiségét tekintve is összetartozik. Őt követően Szeles Szabolcs győri alpolgármester tolmácsolta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter üzenetét, aki ebben arra hívta fel a figyelmet, hogy a szomszédos országok jó viszonya kedvez az ott élő magyar kisebbségeknek is, éppen ezért

"a magyar külpolitika egyik legfontosabb célkitűzése, hogy jóban legyünk a szomszédokkal".

A két város közeljövőbeli együttműködését célzó kérdésre Hájos Zoltán úgy válaszolt, hogy az EU következő programidőszakában is figyelik majd a lehetőségeket a közös együttműködésre úgy a turizmus, az infrastruktúra, mint a sport és a kultúra területén. Dézsi Csaba András pedig ezt kiegészítette a környezetvédelemmel és a közlekedéssel. „Nagyon sok olyan pont van, ahol erősebbek tudunk lenni a határon átnyúló együttműködésnek köszönhetően” - jegyezte meg.

Hájos Zoltán kiemelte azt is, hogy pillanatnyilag többen járnak át Dunaszerdahelyről Győrbe, mint fordítva, felhívta viszont a figyelmet arra, hogy a foci vagy épp a kultúra, koncertek látogatása céljából győriek is szívesen érkeznek Dunaszerdahelyre, ennek kapcsán pedig ösztönözte a szervezőket, hogy rendezvényeikkel próbálják megszólítani a győrieket is. Dézi végezetül beszélt arról, hogy szeretné szorosabbra fűzni az együttműködést a dunaszerdahelyi DAC-cal, mivel Győrben a foci most nem zakatol épp a legjobban. Elismerte, nagyon tetszik neki a DAC vezetői és tulajdonosi mentalitása.

"Nagyon hiányzik a győrieknek egy ilyen csapat, és ebben várunk segítséget a dunaszerdahelyiektől" - fogalmazott.

A két polgármester és a delegációk egyébként a testvérvárosi szerződés aláírását követően ki is látogattak a DAC-Slovan derbire, melynek kezdőrúgását a győri polgármester végezte el, dunaszerdahelyi kollégájának passzolt.

(SzT)