Hájos Zoltán belecsöppent a csótfai maffiagyilkosságba

2017. március 3. - 20:24 | Régió

A Specializált Büntetőbíróság határozata szerint Dunaszerdahely polgármesterének kell képviselnie a bíróság előtt egy maffiagyilkosság azonosítatlan áldozatának érdekeit. Hájos Zoltán panaszt tett a döntés ellen, ám kifogásait a Legfelsőbb Bíróság elutasította, és így a polgármester – akaratán kívül – egy maffiaper résztvevőjévé vált.

Hájos Zoltán belecsöppent a csótfai maffiagyilkosságba
A csótfai maffiatemető, és Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester (Fotók: rendőrgi felvétel/Paraméter - illusztráció)

A rendőrség 2016 tavaszán őrizetbe vette a csallóközi Sátor-féle szervezett bűnözői csoport több tagját. A letartóztatásokat követően számos egykori és mostani maffiózó vizsgálati fogságba került, a bűnszervezet kulcsembere, Nagy “Csonti” Zsolt pár hónapos rejtőzködést követően került rendőrkézre.

A rendőrségi iratok szerint egy csomó gyilkosság és gazdasági bűncselekmény írható a banda számlájára. A csoport számos tagja részt vett Écsi Béla 2003-as meggyilkolásában, majd egymást kezdték el kinyírni: Csonti és Sátor Lajos végeztek a Raisz fivérekkel, meggyilkolták Reisz Andort, majd Kádár akarta likvidálni Sátor Lajost, de az egykori nagyfőnököt végül az egész maffiaügy védett tanúja, Horváth Lehel lőtte le. Többek között az ő vallomása járult ahhoz, hogy a csoport még életben lévő tagjainak nagy része vizsgálati fogságát tölti.

Ismeretlen az áldozat, így bevonták a polgármestert

A büntetőeljárást lefolytató szerv minden bűncselekmény esetében megjelöli a károsultat – aki ellen az adott bűncselekmény elkövetésre került.

Gyilkosság esetén az áldozat legközelebbi hozzátartozója lesz a károsult. Ez a személy kártérítést követelhet, bizonyítási javaslatokat tehet az eljárás során, joga van áttanulmányozni az ügyiratot, részt venni a bírósági tárgyalásokon, hozzászólni a bizonyítás folyamatához, valamint záróbeszédet tarthat és jogorvoslathoz folyamodhat.

Ritkaságszámba megy, de néha előfordul, hogy a hatóságok egy gyilkosság áldozatának személyazonosságát nem tudják megállapítani. A mostani ügyben pontosan ez történt.

Az ügy védett tanújának csótfai – területileg Dunaszerdahelyhez tartozó – birtokán egy olyan hullát is találtak az ügyben nyomozó zsaruk, akinek személyazonossága máig ismeretlen a hivatalos szervek előtt.

Mivel ilyenkor nem ismertek az áldozat közeli hozzátartozói, viszont a jogrend szerint szükség van arra, hogy valaki képviselje az áldozatot, a bíróság ügygondnokot jelöl ki. Például annak a településnek a polgármesterét, melynek területén a holttestet találták.

A Speciális Ügyészség ügyésze még tavaly ősszel javasolta, hogy Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán legyen az ismeretlen áldozat eljárásbeli ügygondnoka, és a Specializált Büntetőbíróság 2016. november 8-án el is fogadta az ügyész erről szóló javaslatát.

Panaszt tett, de elutasították

Ahogy Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester tudomást szerzett a bíróság döntéséről, azonnal panasszal élt, és javasolta, hogy a Legfelsőbb Bíróság törölje el a Specializált Büntetőbíróság vonatkozó határozatát.

Álláspontja szerint mivel a bíróság a tudta nélkül jelölte ki őt, és nem kérték ki beleegyezését, sérülhettek az eljárás résztvevőjének – akinek ügygondnokává jelölték ki – jogai.

Hájos azzal is érvelt, hogy olyan személyt kéne kijelölni az ügygondnoki teendők ellátására, aki érdekelt az ügyben, és képes objektív módon eljárni az áldozat érdekeiben. Hozzátette azt is, hogy időigényes polgármesteri teendőit nehéz volna összeegyeztetni egy ilyen feladattal.

Panaszát azonban a Legfelsőbb Bíróság elutasította.

A Legfelsőbb Bíróság illetékes szenátusa szerint a Specializált Büntetőbíróság helyesen járt el, amikor a polgármestert jelölte ki ügygondnoknak.

“A Hájos Zoltán által emelt kifogások nem elfogadhatóak. Nem létezik olyan racionális ok, ami miatt indokoltan feltételezni lehetne, hogy a nevezett személy nem fog az azonosítatlan személyazonosságú károsult ügygondnokaként képviselni annak jogait, és objektíven eljárni. Sőt, a város polgármestere egy tekintélyes közszereplő, akitől az ügygondnoki kötelességek ellátása során felelős és elfogulatlan hozzáállást lehet elvárni” – áll a Legfelsőbb Bíróság szenátusának határozatában, melyhez Júlia Mikolášiková bűnügyi újságíró jutott hozzá.

Bár a Legfelsőbb Bíróság abban egyetért Hájossal, hogy polgármesteri teendőinek ellátása időigényes és egész embert kívánó feladat, ám ez a panasz így magában nem állja meg a helyét.

Így csöppent bele akarva-akaratlanul Hájos Zoltán a dunaszerdahelyi maffiagyilkosság ügyébe.

Kérdésünkre a polgármester elmondta, hogy természetesen elfogadja a Legfelsőbb Bíróság határozatát, teljesíti állampolgári kötelességét és részt vesz majd a hivatalos eljárásban. Ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy a kijelőléssel nem ért egyet, és ez a döntés akadályozhatja polgármesteri teendői ellátásában.

„Butaság a bíróság részéről, hogy egy polgármestert bíz meg ezzel, aki reggeltől estig dolgozik. Más dolgom is van, mint hogy rendőrségre vagy bíróságra járjak”

– nyilatkozta a Paraméternek Hájos Zoltán.

„Ezek a teendők akadályozhatnak abban, hogy a közügyeket intézzem. Ha napközben Besztercebányára kell mennem egy bírósági tárgyalásra, és este nyolcra érek érek haza, akkor már kit találok a hivatalban?” – tette hozzá a polgármester.

Amennyiben egy bírósági tárgyalásra éppen egy önkormányzati ülés napján kerül sor, a polgármestert az alpolgármesterei helyettesíthetik.

(blog.sme.sk/db)


Minden, ami 2016 májusa óta történt a csallóközi maffiaügyben:

Csonti a börtönből akarta befolyásolni a nyomozást, Szamaránszky újra rács mögött

Csonti és Sátor gyilkolhatta meg Raisz Csabát és Szilárdot

Hamis volt Csörgő Judit SIS-igazolványa, most már okirathamisítással is vádolják

Harabinék szabadon engedték a gyilkossággal vádolt Szamaránszky Rolandot

Csonti nem szökött messzire, ebben a csallóközi nyaralóban bújkált

Csörgő Juditnál titkosszolgálati igazolványt találtak a rendőrök

A Híd járási elnöksége felfüggesztette Csörgő Judit párttagságát, aki a csallóközi maffia tagja lehet

Rendőrkézre került Nagy Zsolt alias Csonti, egy erdőben fogták el Csallóközkürt és Felsővámos között!

Megszólalt Horváth Lehel, a tanú, aki végzett Sátor Lajossal

Nem helyezték előzetesbe Sátor és Csonti exét, aki egyben a Híd bősi elnöke is

Segített a zsaru Sátoréknak, hogy kinyírhassák Écsi Bélát - A rendőrség megvádolta a Sátor-maffia tagjait

Spišiak nem nyilatkozik a szerdahelyi maffiáról, de szorít a zsaruknak

Dunaszerdahelyi maffia - Újabb hét személyt, köztük egy exrendőrt vettek őrizetbe

Öngyilkosságot követett el a börtönben a maffiagyilkossággal vádolt K. Szilveszter

Csonti előkelő helyen szerepel a legkeresettebb európai bűnözők listáján

Sátor rettegett K. Krisztiántól. Azért végezhettek vele, hogy hallgasson

"Meghaltok k*rvák!" - Écsi Béla tündöklése és bukása

Csonti szökésben van, a rendőrség hajtóvadászatot indított ellene

Csonti és K. Krisztián is részt vett Écsi Béla meggyilkolásában, akit Tallós és Nádszeg közt ástak el

Sátor Lajos halott, Kádár rács mögött, Horváth tanúskodik, Csonti menekül