Hájos Zoltán kitüntette Csepi Zsuzsát és az NFG klubot is

2023. április 23. - 09:00 | Régió

A polgármesteri díjak és emléklapok odaítéléséről Dunaszerdahelyen Hájos Zoltán dönt, ehhez nem kell kérnie a képviselő-testület beleegyezését. Idén három polgármesteri díjat és egy emléklapot adott át a Csaplár Benedek VMK-ban szombaton este megtartott városi ünnepségen.

Hájos Zoltán kitüntette Csepi Zsuzsát és az NFG klubot is
Tóth Lali és Kovács Ákos (Fotók: Cséfalvay Á. András)

Elsőként Csepi Zsuzsát, az Aranykert Bábszínház alapítóját és vezetőjét tüntette ki a bábművészetben kifejtett áldozatos, sokéves munkássága elismeréseként, a kulturális élet gazdagításáért.

Csepi Zsuzsa Csibészek néven már 1983-ban bábcsoportot hozott létre Nagyszarván, 2004-ben pedig Dunaszerdahely város felkérésére megalapította és azóta is működteti az Aranykert Bábszínházat, 8 pedagógussal. Meggyőződése, hogy a legjobb oktatási módszer a báb.

A Duna Menti Tavasz fesztiválon 2011-ben életműdíjat – a Dusza István-díjat - vehetett át, 2017-ben a Csallóköz Kultúrájáért Díj laureátusa lett. Több rendezői, gyerekzsűri díj mellett Bábjátékos-mester díjat is kapott.

Csepi Zsuzsa a díj átvétele után köszönetet mondott, majd Nagy Lászlót idézve hangsúlyozta: Tenni kell a jót, s akkor lassan végigrezeg a világon.

Hájos Zoltán ugyancsak elismerte Andrásy Tibor akadémiai festőművész munkásságát. A 90 éves művész egészségügyi okok miatt sajnos nem tudott részt venni az ünnepségen, méltatásában viszont elmondták, hogy Andrásy Tibor az ellentétek festője, egész munkásságát áthatja a drámaiság, a realista ábrázolásmód és az elvont megfogalmazás. Andrásy pozsonyi Képzőművészeti Főiskolán végzett 1959-ben, abban az évben elnyerte a lipcsei Nemzetközi Könyvkiállítás aranyérmét.

1960 óta szabad grafikával foglalkozik (fametszetekkel, színes linómetszetekkel, litográfiákkal és illusztrációkkal). 1990 óta gyakori műveiben a kombinált technika és a tempera használata, újabb alkotásaiban pedig szürrealisztikus motívumok jelennek meg, amelyekkel a művész rámutat világunk éles kontrasztjaira.

Harmadikként az idén 25 éves dunaszerdahelyi NFG klub eddigi tevékenységét díjazta a polgármester. A klub 1997-98 fordulóján jött létre alternatív kultúrtérként a VMK hátsó részében, és rengeteg olyan momentumot adott a helyi fiatalságnak, amit máshol a környéken nem élhettek volna át. Megalakulása óta állandó szlovákiai partnere a Mediawave fesztiválnak, az Are You Free? jazzfesztiválnak és egyéb rangos művészeti eseménynek. 2020-tól nyaranta megrendezik az NFGreen fesztivált. Az egykori alapítók, vezetők közül ma már többen családapák, vállalkozásuk, saját egzisztenciájuk van, a klub azonban a mai napig olyan emberek találkahelye és gondolatok olvasztótégelye, amelyek előbbre viszik a helyi közösséget. A mostani csapat 2017-től irányítja a klub működését, az élén Kovács Ákossal és Tóth Lalival.

Ők ketten voltak azok, akik átvették a kitüntetést.

„Mindenkit megillet ez a díj, aki az első naptól kezdve kitartóan dolgozott a közösségért. A közösség erősebb, mint ezer ember külön-külön” – húzta alá Kovács Ákos.

Hájos Zoltán végül de nem utolsó sorban emléklappal tüntette ki Bóna Erzsébetet a társadalmi élet területén kifejtett odaadó munkájáért, a Felvidéki Vágta többszörös megszervezéséért és lebonyolításáért.

Bóna Erzsébet egykor Méhes Tiborral és Brunczvik Tündével közösen alapította meg a HC DAC kézilabdaklub egyik elődjét, az SK Talentet, később viszont a rendezvényszervezés világába csöppent. Elsőként részt vett a nyitrai Agrokomplex szervezésében, később pedig a Felvidéki Vágta mellett olyan jelentős események fűződnek a nevéhez, mint a Bátorkeszi és a Kürti borfesztivál.

Köszönőbeszédében kifejtette, hogy számára a Fevidéki Vágta nemcsak egy megrendelés, hanem egy olyan rendezvény, ami értéket képvisel, amiben a hagyományőrzés, a magyar kultúra továbbadása a cél.

(SzT)