Hájos Zoltán már tényként kezeli, hogy jelzőlámpát telepít a Fő utcára

Bár hatástanulmány még nem született, Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármester már tényként kezeli, hogy a jövőben jelzőlámpát telepítenek a Fő utcai posta tövében lévő gyalogátkelőhöz.

Hájos Zoltán már tényként kezeli, hogy jelzőlámpát telepít a Fő utcára
A dunaszerdahelyi posta tövében lévő gyalogátkelő (Fotó: Paraméter)

A város első embere az önkormányzat által kiadott havilapnak nyilatkozott azzal a "konzultációval" kapcsolatban, mely során a Dunaszerdahelyi Hírnökbe (DH) helyezett cetlivel lehetett szavazni arra az eldöntendő kérdésre, hogy a becses polgár egyetért-e a jelzőlámpa telepítésével.


Kapcsolódó cikk: Számít a véleményed, ha van otthon szkennered, vagy befáradsz a hivatalba!


A cetlit csupán 252 polgár juttatta vissza a városházára. A "voksolók" háromnegyede (pontosan 186 személy, a felnőtt dunaszerdahelyi lakosság kb. 1 százaléka) támogatta azt az ötletet, hogy a gyalogátkelőnél jelzőlámpa irányítsa a forgalmat. A rendkívül alacsony részvétel ellenére Hájos Zoltán pozitívan értékelte a konzultáció eredményét.

"(...) hasonlóan a választásokhoz, itt is csak azok véleményét lehet figyelembe venni, akik állást foglalnak" - jelentette ki a polgármester, majd köszönetet mondott azoknak, akik véleményt nyilvánítottak. Ezután pedig rátért arra, hogy a jelzőlámpa ügyében - szakemberek bevonásával - lépni kell, és bár kissé ködös, de kész tervként vázolta fel a szemafor ügyét:

"A legfontosabb a jelzőlámpa programozása, ehhez lényeges a szakemberi véleményezés, de a gyakorlat mutatja meg a valódi helyzetet, s azt gondolom, a tapasztalatok fényében a programozás is finomhangolhatóvá válik az adott körülményekhez"

- nyilatkozta a DH-nak a polgármester, hozzátéve, hogy összhangot kell találni az autósok és a gyalogosok igényei között.

Még hatástanulmány sem készült

A jelzőlámpa ötletéről Sebők Pál közlekedésmérnököt is megkérdeztük, aki egyben függetlenként az önkormányzati képviselő-testület tagja is. Szerinte még nagyon korai tervezettnek nevezni a jelzőlámpát a posta előtti gyalogosátkelőnél, mert bár közvéleménykutatás már született, hatástanulmány még nem.

Ilyen is volt a zebránál: tavaly októberben a Fő utcára gurult egy "gazdátlan" gépkocsi

"A megvalósításhoz egy komoly szakmai elemzésre van szükség, ami ismerteti a technikai javaslat kihatását a forgalomra. Bármilyen eredménnyel is zárult a közvélemény-kutatás, amíg nincs szakmai tervezet és hatástanulmány, addig az érintett hivatalok és szervek nem foglalkoznak ezzel az üggyel" - szögezte le Sebők. A városi képviselő közlekedésmérnökként úgy véli, hogy egy jelzőlámpától nem várható el, hogy egyik napról a másikra majd megoldja a helyzetet.

"A Fő utca az autós- és a gyalogosforgalom szempontjából is a legforgalmasabb dunaszerdahelyi útvonal. Egy jelzőlámpás gyalogátkelő nem oldja meg a Fő utca forgalmi probémáit, mert azokat csak a teljes szakasz szintjén lehet kezelni"

- nyilatkozta a Paraméternek a közlekedésmérnök. 

Sebők Pál álláspontja szerint kérdéses, hogy volna-e pozitív hozadéka a jelzőlámpa telepítésének, de a legfontosabbnak azt tartja, hogy egy esetleges hatástanulmány ne csupán a szóban forgó átkelővel, hanem az egész Fő utcával - a Galántai úttól a Jesenský utcáig - foglalkozzon.

"Ha pedig hosszútávú megoldást szeretnénk elérni, akkor a város belső és külső úthálózatának fejleszétésre kell nagy erősfeszítéseket fordítanunk, mert ezek hozzú évekig hanyagolva voltak, és a forgalom már kinőtte a városi utakat" - zárta nyilatkozatát Sebők Pál.

(db)